mszp.hu | Belföld | középosztály oktatás | Oktatás
2017. április 23. 14:00

A Fidesz "kinyírja" a középosztályt

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerint tovább mélyíti a tudásválságot a kormány oktatást érintő törvénymódosítási javaslatcsomagja.
A szocialista politikus vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a kormány által húsvét előtt közzétett javaslatcsomagról beszélt. Eszerint egyes régiókban egyes tárgyakat tanári képesítéssel nem, de a tárgyhoz kapcsolódó felsőfokú szakképzettséggel rendelkezők is taníthatnának legfeljebb öt évig, lehetővé tennék, hogy bizonyos tantárgyakat ne csak gyógypedagógusok taníthassanak enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Megszüntetnék továbbá annak lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő diákokat fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól.
    
Kunhalmi Ágnes kijelentette: sem a pedagógus-, sem a gyógypedagógushiányt nem lehet színvonalcsökkentéssel megoldani. A következő tíz évben 40 ezer pedagógus fog nyugdíjba vonulni, tehát egyre fokozódó problémára a megoldás az lenne, ha a nyugdíjas tanárokat ösztönöznék a tanításhoz való visszatérésre. Vagyis pont az ellenkezője annak, amit a Fidesz tett azzal, hogy néhány éve kényszernyugdíjazta a tanárokat - tette hozzá.
    
Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke úgy folytatta: ha a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő - például diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás - gyerekektől elveszik a szöveges értékelést, az sikertelenséget, kudarcélményt fog nekik okozni. Tudván, hogy a gyerekek az iskolába magukkal viszik szociális körülményeiket, családi hátterüket, a jelenleginél sokkal érzékenyebb oktatáspolitikára lenne szükség - hangsúlyozta.
    
A kormány olyan korábbi intézkedései, mint a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a szakiskolai rendszer átalakítása, a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek csökkentése, valamint ez a javaslatcsomag tovább mélyíti a tudásválságot - jelentette ki a politikus, hozzátéve: vagyis azt, hogy tudáshoz csak akkor jut hozzá egy gyerek, ha szülei meg tudják azt fizetni. Az oktatáspolitika tönkretétele emellett elszegényíti az országot, kihatással van a magyar ipar és gazdaság teljesítőképességére és fejlődésére, hiszen nincs megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő - jelentette ki.
    
Az MSZP mindezért arra kéri a kormányt, hogy "lehetőleg ne döntsön semmiről a közoktatásban" 2018-ig, amíg az akkor felálló Botka-kormány át nem veszi az oktatáspolitikát - közölte.
 

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09

Kapcsolódó párttagok