2012. január 05. 18:46

A Fidesz kirúgja azt, aki kérdez?

Egyes híradások szerint két belpolitikai riportert ”helyeztek át”, magyarul távolítottak el a Fidesz veszélyzónájából, mert kritikával éltek és mertek érdemben kérdezni kormánypárti politikusoktól is. Rajtuk kívül még két másik kollégájukat rúgták ki, mert egyikük részt vett a Lomnici-riport kitakarásában, holott ma már mindenki tudja, hogy a kitakarást kinek az utasítására kellett végrehajtania. A másik szerkesztő azt merészelte, hogy részint egyetértett a köztévé előtt éhségsztrájkolókkal, illetve egyszer kijelentette, hogy délvidéki újságíróként a Milosevic-rendszerben sem tapasztalt olyan mértékű diktatúrát, mint ami a Híradóban folyik. Ez jelent meg eddig a híradásokban, amit nem cáfolt az MTVA vezetése.

Ami a közmédiumokban történő politikai tisztogatásokat és hamisításokat illeti, az már valóban a diktatúrák szintje. Sajnálatos tény, hogy a közmédiumokban kormánypárti politikust valódi kérdéssel már nem nagyon lepnek meg, csak ”alákérdeznek”. Aki mégis értékelhető kérdést tesz fel, uram bocsá’ kritizál, azzal igen hamar végeznek az orbáni harcosság és a nemzeti együttműködés szellemében. A Lomnici-ügy is bebizonyította, hogy utasítással, egzisztenciális zsarolással kényszerítik a médiamunkásokat ezekre a hamisításokra. Akik pedig éhségsztrájkra ”vetemednek”, azokat embertelen módszerekkel kínozzák.

A miniszterelnök és az emlőin nevelkedett komisszárok lassan mindenkivel harcban állnak, mivel vezérük és követőik arrogáns, önhitt, pökhendi világnézete miatt egyre növekszik azok száma, akik kritizálják őket.

Nemrég például az EB felszólította a magyar kormányt, hogy ugyanolyan gyorsan és hatékonyan biztosítsa a médiatörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását, mint ahogyan tavaly reagált.

Az MSZP továbbra sem kapott választ feltett kérdéseire Böröcz Istvántól és Szalai Annamáriától, illetve nem tudjuk, hogy indult-e már vizsgálat a korábbi hír- és történelemhamisítások kapcsán, miközben a mostani kirúgások, ”áthelyezések” is indokolnák ezt. Az MSZP elvárja az NMHH vezetőjétől, hogy haladéktalanul vizsgálódjon az ügyben, keresse meg a felelősöket és a közszolgálatiságot, az alapvető szakmaiságot megsértő vezetőket haladéktalanul távolítsa el pozíciójukból.

Török Zsolt,
szóvivő