mszp.hu | Belföld
2020. május 26. 13:58

A Fidesz költségvetése nem az újjáépítés költségvetése

A Fidesz költségvetése nem az újjáépítés költségvetése
A Fidesz nem tanult semmit a koronavírus-járványból.

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy hatalmas lyukak tátonganak a magyar szociális ellátórendszeren, és ez – érdemi beavatkozás nélkül – szociális katasztrófához vezet.
 
A járvány rávilágított, hogy nem kezelhető mostohagyermekként a magyar egészségügy, mert csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, eszközök beszerzéséhez szükséges pénz, és akkor, ha az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló és kompetens kormánytag felel. Ellenkező esetben elkerülhető halálesetek, maradandó egészségkárosodások következhetnek be, ahogyan arra az elmúlt hetekben több ismertté vált, sajnálatos példa is volt.
 
A koronavírus-járvány tapasztalata az is, hogy akinek jól alkalmazható tudása van, diplomával rendelkezik, az sokkal könnyebben őrzi meg munkahelyét, mint akinek nincs, és az is, hogy könnyebben fog elhelyezkedni. Nyilvánvalóvá vált az, hogy nincs fontosabb, mint az alkalmazható tudás – így tehát erre kell épülnie az oktatáspolitikának, ez Magyarország érdeke.
 
A járvány arra is felhívta a figyelmet, hogy komolyabb erőfeszítéseket kell tennünk a környezetünk megóvása és fenntarthatósága érdekében. Olyan nagyszabású beruházási programot célszerű ezért indítani, amely egyszerre segíti a környezetvédelmi szempontok érvényesítését, a foglalkoztatás növelését, a kutatást, a fejlesztést, az innovációt és a digitalizációt.
 
Ezért olyan, az újjáépítést és az esélyteremtést szolgáló költségvetésre lenne szükség, amely

  • rövidtávon meggátolja a radikális jövedelem- és fogyasztáscsökkenést, biztosítja a hétköznapi megélhetést,
     
  • új munkahelyeket eredményez olyan tevékenységekkel, amelyek hozzájárulnak Magyarország zöld, fenntartható és igazságos irányba állításához, valamint
     
  • tudást, esélyt és képességeket ad mindenkinek ahhoz, hogy sikeres életet szervezhessen, értelmes, értékteremtő munkát végezhessen, és eredményes életet rendezhessen be.

 
Az MSZP álláspontja szerint azonnal meg kell kezdeni a szétszakadt szociális háló befoltozását! A kezdődő válság időszakában azonnali segítséget kell kapniuk mindazoknak, akikre lesújt a válság. Egyszerűsíteni kell a magyar „Kurzarbeit” szabályait, és növelni kell és állami támogatásokat. Az álláskeresési támogatás időtartamát és összegét bővíteni kell 9 hónapra és minimum nettó 100 ezer forintra. Meg kell duplázni azokat a szociális juttatásokat, amelyeket az elmúlt 10 évben egyetlen forinttal sem emelt a Fidesz (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás), valamint nagyobb állami segítséget kell adni a gyermekneveléshez, az otthonápoláshoz. Méltányos, értékálló nyugdíjemelésre van szükség, és a nyugdíjas társadalmon belüli indokolatlan különbségek csökkentésére. El kell indítani az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatását, egyrészt a minimálnyugdíj radikális megemelésével, másrészt az 53. heti nyugdíj igazságos bevezetésével. Az MSZP azt javasolja, hogy az 53. heti nyugdíjra rendelkezésre álló 77 Mrd forintból a jogosultak azonos összegben részesüljenek, mert így háromból kettő nyugdíjas – a kormány terveihez képest – jobban járna, és plusz pénzbe sem kerülne.
 
El kell indítani az otthonok célzott energiahatékonyság-növelő és zöld fejlesztési programját! Az azonnali, túlélést segítő intézkedéseken túl szükség van egy olyan gazdasági újjáépítési programra is, amely nem csak átmeneti támogatást, de hosszú távú értéket is teremt minden magyar ember számára. A jelenlegi technológiai viszonyok mellett a megfelelő átalakításokkal Magyarország lakásállományának energiaigénye 40%-kal csökkenthető, ami jótékony hatást gyakorolna az energiabiztonságra, az energiaimport-kitettségre, a légszennyezettségre, az egészségre.

Ezért az önkormányzatok bevonásával egy vissza nem térítendő támogatásokkal és kamatmentes állami hitelekkel megtámogatott, 750 milliárd forint értékű, az otthonokat célzó energiahatékonysági- és zöld fejlesztési programra teszünk javaslatot, amely munkahelyet teremtene, növelné a lakások értékét, mérsékelné a válságban érintett építőipar nehézségeit, és átrendezné a viszonyokat a nagy, egyszeri – egyébként fenntarthatatlan – monumentális építkezések felől a kisebb léptékű, de az ország egészét elérő építések felé. Elvárjuk, hogy a kilábalásra szánt adófizetői pénzek ne a miniszterelnök barátainak és rokonainak szálloda- és fürdőfejlesztésére menjenek, hanem a családi házak, társasházak energetikai felújítására.
 
Újra kell szervezni az egészségügyi ellátórendszert! Azt akarjuk, hogy társadalmi, vagyoni helyzettől függetlenül, Magyarország egész területén mindenki jusson hozzá a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűréshez, diagnosztikához, felvilágosításhoz és megelőzéshez, szakorvosi ellátáshoz, valamint a kórházi szolgáltatásokhoz. Ehhez növelni kell az egészségügyre fordított költségvetést – legalább 700 Mrd forinttal –, hogy a növekvő és bővülő gyógyítási lehetőségek hozzáférhetők legyenek, és tisztességes fizetést kell biztosítani az orvosoknak, ápolóknak, hogy legyen, aki segíteni tud betegség esetén. Az egészségügy stratégiai fontosságú terület, ezért önálló szervezetre és kompetens miniszterre van szükség. Új, egységes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot kell felépíteni, új gyógyszertámogatási rendet kell kialakítani, és észszerűsíteni kell a betegirányítást.
 
Mindenki számára, vagyoni különbségektől függetlenül biztosítani kell a 21. századi érvényesüléshez szükséges alkalmazható tudás megszerzésének lehetőségét! Aki hozzájut a színvonalas tudáshoz, annak lényegesen több esélye van a munkahelye megőrzésére, a boldogulásra, a gyarapodásra. Azt akarjuk, hogy a tehetségen és szorgalmon múljon az előmenetel, ne az öröklött vagyoni különbségeken. Gondoskodni kell arról, hogy egy tehetséges, ám szegény, számítógéppel vagy táblagéppel nem rendelkező gyermeket se érjen hátrány. A járvány idején megszerzett tapasztalatokat be kell építeni az oktatás világába, hogy az alkalmazható, alkalmazkodóképes tudás érdekében tovább fejlődjenek az oktatás rendszerei.
 
Védelem, fejlesztés, tudás: a mielőbbi újjáépítés záloga! Erről kellene szólnia a költségvetésnek!
 
MSZP
 
Bővebb információ: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok