2011. március 25. 16:00

A Fidesz lemond az euróövezeti csatlakozásunkról?

Varga Mihály, a Fidesz volt pénzügyminisztere, jelenleg Miniszterelnökséget vezető államtitkár ma a Parlamentben kijelentette: "kezdeményezni fogja az alkotmányjavaslat módosítását, hogy kerüljön bele: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint.

"Amennyiben ez megvalósul, úgy ez azt jelenti, hogy Magyarország alkotmányban rögzítetten megnehezíti az euróövezethez való csatlakozásunkat.

A kijelentés súlyát az adja, hogy amennyiben az euróövezethez akarnánk csatlakozni, akkor alkotmányt kellene módosítani, amihez az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges. Varga Mihály és általa az Orbán-kormány tehát ezzel a tervezettel politikai megegyezéshez köti, hogy Magyarország tagja lehessen az euróövezetnek, amit Európához csatlakozásunkat követően minden politikai párt, köztük a Fidesz-KDNP pártszövetség is támogatott, sőt, egyik legfontosabb elérendő célként fogalmazott meg.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy hagyjon fel az Európával való folytatólagosan konfliktuskereső magatartásával. Továbbá a már többször megfogalmazott, megerősített állásfoglalást, miszerint Magyarország elemi gazdasági és politikai érdeke csatlakozni az euróövezethez ne nehezítse az alkotmány ilyen jellegű módosításával.

Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő