mszp.hu | Belföld
2021. április 06. 11:03

A Fidesz leváltása még kevés!

A Fidesz leváltása még kevés!
Mit mondanának arra a férfira, aki hagyja nélkülözni a beteg családját, mert a pénzt saját magára költi? Vesz magának egy új autót, megvendégeli a kedvenc focicsapatának tagjait, még a barátait is kisegíti, miközben otthon üres a hűtőszekrény, köhög a gyerek, és már gyógyszerre sem futja. Mondják ki nyugodtan, én meg elárulom: a Fidesz-kormányról beszélünk!

Több mint egy éve tombol a járvány. Magyarország lakói szó szerint az életükért küzdenek. Emberek százezrei veszítették el a munkájukat, vállalkozások tízezrei kerültek a csőd szélére, de a Fidesz-rezsimet ez láthatóan nem érdekli. Persze, szóban nagyon együttérző a kormány, de hát Orbán egyszer elárulta: nem azt kell nézni, amit mond, hanem azt, hogy mit cselekszik. És a tettek bizony arról árulkodnak, hogy a Fidesz valódi segítségnyújtás és az együttérzés legkisebb jele nélkül figyeli a magyar emberek szenvedését.

Tavaly húsvétkor ugyanitt, a Népszavában azt írtam: szeretném hinni, hogy a miniszterelnök által bejelentett „minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi csomagja” nem csak blöff. Hogy valóban 9-10 ezer milliárd forintot fordítanak a válság kezelésére. Mert óriási bajban van az ország: olyan megélhetési válság jön, ami rengeteg családot tönkretesz. Az MSZP már akkor javasolta, hogy emeljék meg az álláskeresési támogatás összegét legalább nettó 100 ezer forintra és adják legalább 9 hónapig. Azt is kezdeményeztük, hogy emeljék a családi pótlék, a GYES és a GYET összegét a duplájára, hiszen a jövedelem nélkül maradt családokban ebből juthat élelemre, gyógyszerre, járvány elleni védekezésre! Azt is mondtuk, hogy radikálisan meg kell emelni a minimálnyugdíjat, mert a kisnyugdíjasok nem maradhatnak védtelenek a válság idején. Számos javaslatot tettünk az emberek érdekében, mert a megélhetéshez nyújtott segítség is életmentés!

Sokan abban bíztak, hogy a mostani halálos járvány és a nyomában pusztító szociális válság talán jobb belátásra téríti a fideszes harácsolókat. Hogy az emberek szenvedése, a munkahelyek elvesztése, a nélkülöző és gyászoló családok láttán Orbánék abbahagyják a lopást, és a közjó érdekében kezdenek majd dolgozni. Sajnos már mindenki tudhatja: nem így történt. Igazából elképzelni sem tudtuk azt a cinikus és lelketlen gazemberséget, amit a Fidesz művelt.

Azóta kiderült: volt elegendő pénz az emberek és az ország megmentésére! A KSH kimutatása szerint 2020-ban a tervezetthez képest 1593 milliárd forinttal több pénz folyt be a központi költségvetésbe! A Fidesz-kormány 11 százalékkal több pénzből gazdálkodhatott, mint ahogy azt előre gondolták volna! Ennek a többletpénznek a jelentős részét a helyi önkormányzatoktól, az államháztartás más alrendszereiből, különböző költségvetési szervektől szedte be a kormány, kisebb részben az Európai Uniótól kaptuk, illetve különböző ágazati adókból folyt be a vártnál nagyobb összeg: távközlési adóból, banki különadóból, az energiaszolgáltatók különadójából.

Még egyszer leírom: 1593 milliárd forint többlet hullott a Fidesz-kormány ölébe! Ám Orbánék ezt a pénzt egyszerűen nem adták oda az embereknek! Vadászkiállításra, űrkutatásra, stadionépítésre, sportakadémiák támogatására, atlétikai központra, templomfelújításra, a Budapest-Belgrád vasútvonalra, a Budai Vár felújítására, a Mathias Corvinus Collegium Alapítványra és még ezernyi más olyan dologra pazarolták el, aminek semmi köze nem volt a válságkezeléshez! És eközben több mint 5000 milliárd forint hitelt is felvettek, amit majd a magyar embereknek kell visszafizetniük!

Mennyibe került volna az általunk javasolt, megélhetést segítő mentőcsomag? A tizenkét éve nem emelt családi pótlék megduplázását tavaly 300 milliárd forintból meg tudták volna oldani! A GYES és a GYET összegét 70 milliárd forintból a kétszeresére lehetett volna emelni! A nyugdíjasok megkaphatták volna a vegyes indexálás szerint járó dupla nyugdíjemelést 130 milliárd forintból, és az általunk javasolt egyszeri, 20 ezer forintos nyugdíjtámogatás is csak 20 milliárd forintba került volna! A szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bértámogatását 45 milliárd forintból meg lehetett volna oldani! Ha mindezt összeadjuk, még mindig messze vagyunk attól a plusz 1593 milliárd forinttól, ami ott volt a költségvetésben! Sőt, a munkanélküliek biztos megélhetését garantáló, 9 hónapig járó, legalább 100.000 forintos támogatása is kijött volna ennyi pénzből!

Orbán Viktor és társai ezt mind – nincs rá jobb szó – ellopták a magyar emberektől. Tudjuk jól: ha pénzről van szó, a Fidesz pontosan tudja, hogy mit csinál. A lélegeztetőgépek vásárlásánál is ügyeltek arra, hogy a beszerzési láncban ott legyenek azok a fideszes offshore cégek, amelyek lefölözik a hasznot. Orbánék a befolyt plusz milliárdokat is hideg fejjel, tudatosan és tervezetten tartották vissza az emberektől, hogy aztán ezt a pénzt – meg amit még hitelként is felvettek – szétoszthassák maguk között. Ráadásul ehhez a lopáshoz a Fidesz-rezsim cinikusan a járványhelyzetet használta paravánnak, amikor a válságra hivatkozva a haverjait tömte ki pénzzel!
Látva ezt a gigantikus gazemberséget, nagyon nehéz megállni, hogy az embert ne ragadják el az indulatok. Több mint huszonegyezer honfitársunk halt meg, milliók nélkülöznek, és feketén-fehéren itt a bizonyíték: a Fidesz-kormány ellopta az országtól azt a pénzt, ami segíthetett volna!

Ne higgye senki, hogy ezt a lopást az alkalom szülte. A Fidesz-rezsim 11 éve hajtja végre azt a gonosz tervet, amely mindezt lehetővé teszi! Ezért fideszes az ügyészség, amely nem lép fel a nyilvánvaló bűncselekmények ellen sem. Ezért hajtották uralmuk alá a média jelentős részét, amely most már nem szembesít, hanem fideszes propagandát
terjeszt. Ezért írtak saját alaptörvényt, amelyben ott van az a passzus, hogyan lehet büntetlenül közpénzt lopni. Ezért fideszes az Alkotmánybíróság, amely mindezt tiltakozás nélkül elnézi!

Erről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy a Fidesz tudatosan felszámolta a jogállami fékeket és ellensúlyokat! Ezek nem elvont fogalmak, hiszen az így kiépült önkényuralmi rendszer már az életünket veszélyezteti! Orbánék felszámoltak mindent, ami megakadályozhatná őket a lopásban! Lejáratják a magyar nemzetet, önkényuralmi rendszert építettek, gazdasági, szociális és egészségügyi válságba sodorták az országot!

A Fidesz leváltása ezért önmagában édeskevés. Hatalom- és korszakváltás kell! Erre kell készülnünk minden erőnkkel, mert ez szolgálná a többség érdekét. Közös jövőnkért, hogy újra büszkék lehessünk arra, magyarok vagyunk!

Kapcsolódó párttagok