A Fidesz magára hagyta a betegeket

Orbán Viktor 2010 előtt azt hirdette, hogy az egészség nem üzlet – de nem gondoltuk, hogy ez azt jelenti, hogy csődbe akarja taszítani a magyar egészségügyi rendszert.

A magyar betegek egészségügyi ellátása három éve növekvő veszélyben van. Miközben évente százmilliárdokkal növelik az adófizetőktől beszedett pénzt, ebből egyre kevesebbet költenek a magyar egészségügyre. Az Egészségbiztosítási Alap 2009-hez képest tavaly reálértéken több mint 12 százalékkal kevesebb kifizetést eszközölt, gyógyszertámogatásokra 20 százalékkal kevesebb jutott.

Stigma, hogy hova születik valaki: rövidebb és betegebb életre számíthat az, akinek a családja szegény, kapcsolatok nélküli, vagy ha egy a fővárostól távoli kistelepülésen él.

A Fidesz-kormány egyik első, egészségügyi tárgyú intézkedése volt, hogy politikusai számára biztosította a kiemelt ellátást két fővárosi intézményben is. Az idei ősz egyik legméltatlanabb vitája arról folyt, hogy maga az OEP sem tudja, hogy 62 ezren, vagy 54 ezren várnak jelenleg is műtétre. Ha az utóbbi szám az igaz, az is elfogadhatatlan. Pedig a focistadionok építésére szánt pénz fele azonnal biztosítaná, hogy eltöröljük a 6 legkritikusabb várólistát, ahol a legtöbb a beteg és leghosszabb a várakozási idő.

Elveszítjük az orvosainkat, elveszítjük a kórházainkat, és így elveszítjük a betegeinket is.

A Fidesz 2010-es választási sikeréhez két társadalmi csoport is döntő mértékben járult hozzá: az oktatásban, illetve az egészségügyben dolgozók. Előbbiek kisemmizése az életpályamodellnek nevezett átverésben csúcsosodott ki: több munka, sokaknak kevesebb nettó fizetésért. Az orvosok és ápolók sem jártak jobban; habár volt béremelés, a növekvő elvándorlás miatt, emelkedett a leterheltségük is, és a fizetéseik ezután sem érik el még a közép-európai bérszínvonalat sem.

Sajnos Somogy megye sem maradt ki a kormányzati csapásokból, és a Marcali Városi Kórház folyamatos leépülésének is a szemtanúi lehetünk.

Megszűnő osztályok, részlegek (gyermekosztály, sterilizáló, sürgősségi, konyha), csökkenő ágylétszám, romló eszközellátottság jellemzi az intézményt, és sajnos itt is fokozottan megjelent a szakemberek elvándorlása. Mindez határozottan rontja a környéken élők ellátásának a színvonalát.

Ugyanakkor azt látjuk, hogy az Orbán kormány tízmilliárdokat költ újabb és újabb stadionok építésére. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt országos szintű aláírásgyűjtésbe kezdett abból a célból, hogy az állam ezt a pénzt fordítsa a hat év alatti gyermekek ingyenes gyógyszerellátására, továbbá célzottan a 2010 óta megnőtt várólisták megszűntetésére! A napokban Somogy megyében is elkezdődött az aláírásgyűjtés.
                
Harján Dávid
MSZP Somogy megyei alelnök
országgyűlési képviselőjelölt