Belföld | növekvő szegénység
2013. november 21. 12:45

A Fidesz meg nem valósult ígéretei

Veres János megyei elnök számon kérte a sajtó nyilvánossága előtt a Fidesz be nem tartott vidékpolitikai ígéreteit.

A Fidesz a választásokat megelőzően azt ígérte, hogy támogatást ad a vidéknek, fejlődő agráriumot és az országrészek közötti szakadék csökkentését ígérte, amiből semmit sem valósított meg.

Ma egy magyar gyerek minél kisebb településen él, minél távolabb Budapesttől, annál kevesebb esélye van a boldogulásra, hogy megfelelő iskolai végzettséget szerezzen, hogy megfelelőképpen tudjon boldogulni a munkaerőpiacon. Az agrárium nem az ország éléskamráját, európai jövőjét jelenti a Fidesz számára, hanem a kiváltságosok fejős tehenét és milliók nyomorát – jelentette ki a képviselő.

Az agrárium nem fejlődött a Fidesz kormányzása idején, az országrészek közötti szakadék nem csökkent, aminek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legnagyobb kárvallottja, bármilyen mutatót is nézünk. Világosan látszik mind a munkanélküliségi, mind a jövedelmi mutatókon, mind az infrastruktúra-fejlesztésben további leszakadásunk.

Sőt nagyon sokat romlott ebben a három és fél évben a társadalmi mobilitás feltételrendszere és lehetősége is.  Elég, ha csak arra gondolunk, mit tett a Fidesz kormányzása a Nyíregyházi Főiskolával, mennyivel rosszabb ma az esélye egy fiatalnak, főiskolai végzettséget szerezni a megyében, mint volt akár öt-tíz évvel ezelőtt.

Ma egy magyar gyerek minél kisebb településen él, annál kevesebb esélye van a boldogulásra, iskoláit elveszik, az oktatását lebutítják, az egyetemek kapuit az orra előtt bevágják. Nem csupán EU-tól, hanem az ország más részeitől is elvágják, bezárják a nyomorba, és a Zsiga Marcell-szerű alakok a közmunkával kecsegtetik.

Ha Orbán Viktor ma lenne fiatal, valószínű a felcsúti stadion füvét nyírhatná. Ilyen világot épített a Fidesz  – érzékeltette a képviselő.