A Fidesz megakadályozza a felelős tájékoztatást a Népjóléti bizottság bojkottjával

A Fidesz megakadályozza a felelős tájékoztatást a Népjóléti bizottság bojkottjával
A hétfői napon a Fidesz képviselői még csak a Népjóléti bizottság ülésének elhalasztását kérték a levelükben mondván, hogy a bizottság kormánypárti képviselői által alkotott többség egyéb kötelezettségek miatt a november 3-ra szervezett ülésen nem tud részt venni.

Kedden meg is érkezett a távolmaradásról szóló hivatalos bejelentés is, majd ugyanezen a napon kiderült, hogy valójában álságos módon bojkottálni akarják az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülését.

Nincs új a nap alatt, ugyanis a Fidesz nem először játssza el, hogy mondvacsinált okokra hivatkozva megakadályozza egy bizottság működését. Korábban a Nemzetbiztonsági bizottság munkáját bojkottálta, amikor a kormány számára nagyon kényes kérdésekről kellett volna tárgyalni.

Most is ugyanez a helyzet, a Fidesz nem képes a folyamatos, gyors, hiteles és teljes körű tájékoztatásra, pedig egy világjárvány közepén ez lenne a minimum, amit elvárhatnánk a kormánytól. Éppen ezért fontos, hogy a hatóságok vezetői az Országgyűlés Népjóléti bizottságában válaszoljanak a fideszes politikusok által folyamatosan megkerült kérdésekre.

Mégis milyen fontosabb dolguk van a fideszes képviselőknek? A felelős tájékoztatás egy világjárvány közepén nekik másodrendű ügy? A bojkottal csak el akarják kerülni a számonkérést, hiszen mostanra kiderült, hogy a nyáron sok mindennel foglalkoztak csak a járvány második hullámára való felkészüléssel nem. Szeptember közepe óta ugyanis a COVID-járvány miatt bekövetkezett heti halálesetek száma a 30-szorosára, a kórházban ápoltak száma a 15-szörösére, az egy hét alatt azonosított új fertőzöttek száma az 5-szörösére nőtt. És közben az elvégzett tesztek ötöde pozitív lett.

A járvány tombol és kikerült a kormányzat kontrollja alól, de a Fidesz mindezek ellenére is képes tovább akadályozni a hiteles tájékoztatást és a bizottsági munkát. Egy világjárvány közepén, amikor az emberi életek megmentésével kellene foglalkozni elképesztő felelőtlenségről tesznek tanúbizonyságot ezzel a politikai cirkuszolással.

A járványkezelés szakmai és nem pedig politikai kérdés. Reméljük, hogy ezt minél hamarabb felismeri a Fidesz és akkor a pillanatnyi politikai érdekek mentén hozott döntéseket és nyilatkozatokat végre felválthatják a megfelelő szakmai intézkedések.

 

MSZP

Kapcsolódó párttagok