mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 31. 14:30

A Fidesz megfelelő tervezés és előkészítés nélkül jelentette be a kismamák oltását?

A kormányzati szervezetlenség hétről hétre egyre több embert állít kihívások elé, legutóbb a kismamákat hozták nehéz helyzetbe, miután részletes tájékoztatás nélkül jelentették be, hogy lehetőségük van a soron kívüli oltásra.

Ennek volt köszönhető, hogy hosszú sorok alakultak ki az oltópontok előtt, ráadásul senki sem tudta, hogy milyen papírokra van szüksége az oltáshoz. Ezt követően az Országos Kórházi Főigazgatóság közzétett egy igazolásmintát a szoptatós kismamák számára, amit nemsokára vissza is vont. Keddre végül sikerült nagyjából tisztázni, hogyan is zajlik a várandósok oltása, azonban azt a mai napig nem lehet tudni, hogy mi lesz a szoptatós kismamákkal.

Miért alakult ki ez a zűrzavar? A bejelentéskor még nem voltak meg a tervek a kismamák oltásának megszervezésére? Hogyan juthatnak a szoptatós kismamák oltáshoz? Miért vonta vissza az OKFŐ az igazolásmintát?

Úgy tűnik, hogy a kormány ismét politikai haszonszerzés céljából úgy jelentett be valamit, hogy előtte nem biztosította annak szakmai feltételeit. Csak rohantak az események után és sietve, kapkodva találták ki az eljárásrendet, ez pedig a jelenlegi helyzetben nem megengedhető.

A kapkodás, a következetesség hiánya és a szervezetlenség jellemzi az egész járványkezelést, ami arra utal, hogy a szakmaiság háttérbe szorul a politikai érdekekből hozott döntések mögött.

Kormányzati részről a tisztességes kommunikáció hiánya nagyban hátráltatja a járványkezelést, az MSZP éppen ezért már a járvány kirobbanásának kezdetétől folyamatos, gyors, pontos, hiteles és teljes körű tájékoztatást követel. A járványkezelés szakmai, nem pedig politikai kérdés. Reméljük, hogy ezt minél hamarabb felismeri a Fidesz és akkor a pillanatnyi politikai érdekek mentén hozott döntéseket és nyilatkozatokat végre felválthatják a megfelelő szakmai intézkedések.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő