mszp.hu | Gazdaság
2022. december 16. 12:39

A Fidesz miatt már a válság előtt az unió egyik legszegényebb országa volt Magyarország

A Fidesz miatt már a válság előtt az unió egyik legszegényebb országa volt Magyarország
Az Eurostat felmérése szerint 2021-ben a háztartások életszínvonalát nézve Magyarország volt a második legszegényebb ország az Európai Unióban.

Az is kiderül az adatokból, hogy sajnálatos módon a háztartások legszegényebb ötödének egy főre 94 ezer forint jut, ebből a pénzből pedig nem, vagy csak súlyos áldozatok árán lehet megfizetni a közüzemi szolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminőséghez szükséges. Az is jól látszik az adatokból, hogy a gyerekvállalás még mindig szegénységi kockázatot jelent.

A legtragikusabb pedig az, hogy ezek a statisztikák még a brutális drágulás, a kormány megszorító politikája előtti állapotokat mutatják be. 

Amikor hatalmas megélhetési válság kezd kibontakozni Magyarországon, évtizedek óta nem látott mértékű drágulás van a boltokban, brutális energia-áremeléseket vezetett be a kormány, tömegesen mennek csődbe vállalkozások, veszélybe kerülnek a közszolgáltatások, akkor az Orbán-kormány nem tesz semmit az infláció megfékezéséért, sőt még nyerészkednek is a 27 százalékos áfával és a Pakson olcsón termelt áram drágításával. Ez gyalázat!

Pedig van megoldás, amely ebben a nehéz helyzetben is könnyebbé tenné az emberek életét.

Az MSZP javaslatai konkrétak: csökkenjen az alapélelmiszerek áfája 0 százalékra, a RezsiSTOP keretében a 12 forintos paksi áramot adják annyiért, amennyibe az kerül, csökkenjen a lakossági háztartási energia adója 5 százalékra, vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését, legyen egy garantált energetikai alapszolgáltatás, legyenek ingyenesek az előre fizető mérőórák és a visszakapcsolás, és induljon országos szigetelési program!

Kapcsolódó párttagok