A Fidesz miért nem a kisfogyasztók oldalán áll?

A kormányváltás óta a palackos gáz csaknem 30%-al drágult. Még a 10%-os rezsicsökkentéssel is közel 17%-kal magasabb az ára, mint 2010-ben. Novembertől újabb csökkentés lép életbe be, de a legnehezebb helyzetű családok ismét az intézkedés vesztesei lesznek.

Az MSZP a rezsicsökkentést korábban is támogatta. Megszavaztuk az ezzel kapcsolatos javaslatokat a parlamentben, de mindig jeleztük: nagyobb és igazságosabb csökkentésre van szükség. Ez legszegényebbek által használt palackos gáz árára különösen érvényes, ezért törvényjavaslatban indítványoztuk a csökkentését.

A Fogyasztóvédelmi bizottság legutóbbi ülésén a Fidesz az indítványt leszavazta. Arra hivatkoztak, hogy nem készültek hatásvizsgálatok, és hogy a PB-forgalmazókat terhelné az intézkedés. Érdekes, ilyesmi korábban egy törvényjavaslatnál sem érdekelte őket.

Egy átlagos család évente 100 ezer forinttal többet fizet az államkasszába az extra adók és az európai rekordszintre emelt áfa miatt, mint a kormányváltáskor. Az MSZP ezért minden intézkedést támogat, amely családok megélhetését könnyíti. Továbbá az MSZP törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a november 1-jétől megvalósuló rezsicsökkentés a lakossági tartályos és vezetékes PB-gázra, valamint a 11,5 kg-os palackos PB-gázra is kiterjedjen.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Fidesz továbbra is a gazdagok oldalán áll rezsiháborúban, és nem a kisjövedelműeket támogatja. Most itt a lehetőség kisfogyasztók oldalára állni.

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese