mszp.hu | Gazdaság | Pénzügy
2023. június 21. 18:57

A Fidesz mind a 444 ellenzéki módosítót leszavazta a Költségvetési Bizottság ülésén

A Fidesz mind a 444 ellenzéki módosítót leszavazta a Költségvetési Bizottság ülésén
A Költségvetési Bizottság szerdai ülésén a módosító indítványokat is tárgyalták. Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke elmondta, 444 ellenzéki módosító került benyújtásra, azonban az összeset lesöpörte az asztalról a Fidesz. A szocialista országgyűlési képviselő szerint ez is azt támasztja alá, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az uniós források ne érkezzenek meg Magyarországra.

Szerdán 5 órányi ülésezés után, szünet nélkül fejezte be a Költségvetési Bizottság a jövő évi büdzsét tárgyaló ülésezést. Vajda Zoltán elmondta, a kormány folytatja az eddigi – hibás – gyakorlatát, miszerint már a nyáron el akarja fogadtatni a jövő évi költségvetést, míg más európai kultúrállamokban ez rendszerint a november környékén történik meg. Ennek a legnagyobb hátulütője, hogy nem reálisak azok a gazdasági mutatók, amikkel a kormány számol. Így volt ez az idei büdzsével is, a gazdasági növekedés és az infláció mértékének köze sem volt a valósághoz végül.

Az MSZP országgyűlési képviselője „ócska és gagyi tákolmánynak” nevezte a benyújtott költségvetés tervezetet, melyben szinte csak az oldalszámok helyesek, minden mást lottószámokhoz hasonlított Vajda Zoltán.  Elmondta, a tárgyalásra meghívta a Levegő Munkacsoport vezetőjét, ez a civil szervezet az Unió által kért „monitoring” folyamatokat is végzi. A Költségvetési Bizottság elnöke elmondta, szerette volna, hogy a munkacsoport vezetője felszólalhasson 5 perces időkeretben az ülésen, azonban ezt a fideszes többség leszavazta.

Ezzel pedig a kormány ismét szembemegy az Unió elvárásaival, hiszen az EU átláthatóságot és nagyobb társadalmi szerepvállalást, egyeztetést vár el hazánkban. Az elmúlt pár hétben pedig világosság vált, hogy a kormány mindent megtesz az ellen, hogy az uniós pénzek – amik egyébként megilletik Magyarországot – megérkezzenek hazánkba, szögezte le Vajda Zoltán. Ezt támasztja alá az is, hogy a kormány nyáron akarja ismét elfogadtatni a költségvetést, az, hogy újabb és újabb különadókat vezetnek be, valamint ezt mutatja az is, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a napokban az uniós pénzek nélküli gazdasági előrelépésről beszélt.

A bizottsági ülés második részében pedig a benyújtott módosító indítványokat tárgyalták. Vajda Zoltán ismertette, 445 egyéni módosító indítvány került benyújtásra, ebből 444-et az ellenzék nyújtott be. A Költségvetési Bizottság elnöke kiemelte, mind a 444 egyéni ellenzéki módosító indítványt lesöpörte az asztalról a Fidesz. Végezetül az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette, a jövő évi költségvetés-tervezet számol az uniós forrásokkal, de valójában a kormány mindent azért tesz meg, hogy ne érkezzenek meg az uniós források.

Kapcsolódó párttagok