mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. július 12. 14:45

A Fidesz mindent elkövetett az Európai Egészségügyi Unió ellen, végül inkább megszavazta

A Fidesz mindent elkövetett az Európai Egészségügyi Unió ellen, végül inkább megszavazta
Valóban történelmi eredmény született ehét pénteken, amikor az Európai Parlament nagy többséggel kimondta, hogy Európai Egészségügyi Uniót akar.

Azt a koncepciót, amelynek alapjait a szociáldemokrata frakció tette le, és amelynek kidolgozásában magam is oroszlánrészt vállaltam. Újraválasztott EP-képviselőként ugyanis egyértelmű vállalásom volt, hogy még ebben a ciklusban leteszem az európai döntéshozók asztalára azt a minőségi követelményrendszert, amely garantálja a betegbiztonságot és mindenki – így minden magyar - számára az európai szintű egészségügyi ellátást.

A minimum-követelmények keretrendszerét többek között a Magyar Orvosi Kamara szakembereivel közösen állítottuk össze, az így kialakult program pedig fontos pillére lett az ennél szélesebb körű Európai Egészségügyi Unió koncepciójának. Számomra kiemelkedő eredmény és az eddigi munkám visszaigazolása, hogy az EP több mint kétharmados többséggel mondott igent a közegészségügyi stratégiáról szóló állásfoglalásra: ez a döntés ugyanis világosan és egyértelműen megalapozta az egészségügyi ellátás európai szintre emelését.

Megerősített lendülettel folytatom ezt a munkát a következő hónapokban is annak érdekében, hogy az Európai Egészségügyi Unió minél hamarabb és minél hatékonyabban megvalósuljon.

Ebben a munkában a magyar ellenzéki EP-képviselőkre biztosan számíthatok, ugyanis a DK, a Momentum és a Jobbik képviselői is támogatták ezt a javaslatcsomagot és kiálltak az „Ujhelyi-terv” mellett. Miért is ne tették volna, hiszen ez minden magyar ember számára jobb és biztonságosabb egészségügyi ellátást hozhat.

Éppen ezért döbbentem meg, amikor a Fidesz európai parlamenti képviselői nyilvánvalóan pusztán személyes, pitiáner bosszú miatt (más indok ugyanis nehezen hozható fel) mindent elkövettek annak érdekében, hogy elgáncsolják a nevemhez kötődő koncepciót.

Az újonc fideszes EP-képviselő, Tóth Edina például a plenáris ülésen ugrott neki nyíltan a programnak, mondván „a magyar baloldali javaslatokkal, többek közt Ujhelyi István állásfoglalásával ellentétben nem európai egészségügyi minimumszolgáltatásra van szükség, hanem az Unió polgárainak maximális egészségvédelmére.”

A szójáték ügyes és a szűk tábor fülének biztos jól is cseng, de attól még hazug csúsztatás marad. Mindenki maximális egészségvédelmet akar (erről szól a most elfogadott koncepció is), azokban az országokban azonban, ahol az egészségügy állapotáért kizárólagos felelősséggel tartozó tagállami kormányok hagyták lerohadni a rendszereket és csak kivonják belőle a pénzt, ott igenis szükség van egy olyan szolgáltatási minimumra, amely garantálja a betegbiztonságot és az emberi méltósághoz elengedhetetlen körülményeket.

A Fidesz kizárólag két dolog miatt ellenezte ezt a programot: 1. mert a szocialista Ujhelyi István neve szerepel rajta, 2. mert megvalósulása esetén a kormánynak kötelező lesz több pénzt tennie a közegészségügybe és ellenőrizhető módon javítania az ellátórendszer minőségén.

A Fidesz mindent el is követett, hogy keresztbe feküdjön: a Néppártot fellázítva külön szavazást kért például a minimum-követelményekről szóló bekezdésről. A sunyi akció azonban kudarcot vallott, mert az EP-képviselők többsége ennek ellenére megerősítette ezt a paragrafust is az állásfoglalásban.

A Fidesz képviselői olyannyira zavarba jöttek ettől, hogy a végszavazáson már nem tudtak mást tenni, mint megszavazni a teljes csomagot, benne azokkal a pontokkal, amelyek ellen minden módszert bevetettek. Egyedül Trócsányi Lászlónak nem szóltak időben, ő ugyanis végül a teljes közegészségügyi stratégiára nemmel szavazott. Minden magyar érdeke, hogy az Európai Egészségügyi Unió koncepciója megvalósuljon, ezért örömteli, ha ebben nemzeti konszenzus alakult ki és a Fidesz végül azért támogatta szavazatával a programot, mert meggondolta magát és belátta, hogy tévedett.

Ha viszont csak a két rossz közül a kevesebb arcvesztéssel járó álláspontot választották, de továbbra is személyeskedő, politikai harcot folytatnak, akkor ismét csak azt bizonyítják: a saját önző érdekeiken túl semmi más nem érdekli őket. Engem mindig csak megerősít, ha gáncsolni próbálnak, így a választók biztosak lehetnek benne: ha ellenszélben is, de meg fogom valósítani ezt a programot. Az alapjait most hivatalosan is letettük és erre büszkének kell lennünk.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire.

Kétszázötvennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. július 12.