mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 23. 14:14

A Fidesz ne tagadja a tesztelések jelentőségét! - Ingyenes koronavírustesztet mindenkinek!

A Fidesz ne tagadja a tesztelések jelentőségét! - Ingyenes koronavírustesztet mindenkinek!
Gulyás Gergelytől megtudhattuk, hogy kormány nem tervezi a lakosság számára ingyenes koronavírus-tesztek bevezetését, azaz nem veszik át az osztrák mintát. A miniszter szerint ugyanis Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég vakcinájuk, ezzel szemben Magyarországon folyamatosan képesek oltani a jelentkezőket.

Ezek alapján kérdeznénk, hogy akkor a Gulyás Gergely szerint Nagy-Britannia miben van elmaradva a magyar kormányhoz képest? A Fidesz ugyanis a briteket szokta emlegetni a sikeres oltási program tekintetében, mivel van elegendő oltóanyaguk és gyorsan is haladnak azok beadásával, ugyanakkor ott ezek mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a tesztelésekre. A miniszter logikája szerint akkor ők miért „szorulnak” még mindig nagyszámú tesztek elvégzésére?

Tagadhatatlan tény, hogy a védőoltás a leghatásosabb eszközünk a vírussal szemben. Ugyanakkor amíg nem érjük el a teljes átoltottságot, addig továbbra is védekeznünk kell, aminek a leghatásosabb módja, ha kiszűrjük a tünetmentes fertőzőket.

Több mint 26 ezer honfitársunk halála után hatalmas felelőtlenség, hogy kormányzati szinten még mindig tagadják a tesztelések jelentőségét!

Az MSZP azonban úgy gondolja, hogy nem lehet lemondani a tesztelésről és a kontaktkutatásról, ezért továbbra is követeljük, hogy a kormány kezdje meg a tömeges, önkéntes és ingyenes szűrést, valamint a szigorú kontaktkutatást, továbbá biztosítson ingyenesen havonta 5 darab, otthon elvégezhető gyorstesztet mindenki számára. Azoknak pedig, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy karanténba kényszerülnek biztosítani kell a fizetésük 100 százalékának megfelelő táppénzt. Mindezek mellett pedig javasoljuk, hogy az iskolákban nyissanak szakképzett személyzet által működtetett tesztelőpontokat a rendszeres szűréshez.

 

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok