A Fidesz nem akar segíteni a szegényeknek

A Fidesz újra elsöpörte az MSZP élelmiszeráfa-csökkentő javaslatát. Úgy tűnik, a kormánypárt nem akar segíteni a leginkább rászorulókon. Erről hétfőn döntött az Országgyűlésben a kétharmados többség.

Az MSZP többször is próbálta meggyőzni a kormánypártokat az alapvető élelmiszerek áfájának – és így azok árának – csökkentéséről, mindhiába. Gőgös Zoltán szocialista politikus hétfőn a Parlamentben amellett érvelt, hogy a legnagyobb rezsielem, az élelmiszer majdnem 30 százalékot tesz ki a családok költségvetéséből, így az árcsökkentés jelentős könnyítés lenne a mindenki számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez éppen a kisebb jövedelmű embereken segítene, majd rámutatott, a burjánzó feketegazdaság ellen is sikeres megoldást nyújtana.

Gúr Nándor, az MSZP képviselője elmondta, ma Magyarországon több mint négymillió ember él a létminimum alatt, a minimálbér vásárlóerő-értéke pedig kevesebbet ér, mint 2010-ben, szerinte ezért lenne különösen fontos az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése.

Az Országgyűlés 60 igen szavazattal, 188 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett az élelmiszerek áfájának csökkentéséről szóló előterjesztés tárgysorozatba-vételét elutasította.