Belföld | rezsicsökkentés közlemény
2013. április 29. 17:20

A Fidesz nem akar sem nagyobb, sem igazságosabb rezsicsökkentést

A Fidesz-KDNP nem támogatja azt a javaslatot, hogy az átlagos fogyasztásig minden család 50%-kal nagyobb összeget tudjon megtakarítani az energiaár-csökkentés során, mint a Fidesz javaslata szerint.  

A Fidesz-KDNP ezzel újra bebizonyítja, hogy számára nem fontos a többség érdeke. A Fidesz-KDNP szerint nem indokolt, hogy a kevesebbet fogyasztó, kevésbé tehetős fogyasztók a „rezsicsökkentés”-ből is nagyobb arányban részesedjenek, ne csak a 2010-óta bekövetkezett – esetenként a 33%-ot is elérő – „rezsinövelés”-ből.

A Fidesz-KDNP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az energiaköltségekben jelentkező megtakarítás háromnegyede a lakosság legtöbbet fogyasztó egynegyedénél csapódjon le, ahhoz, hogy minél többet fogyaszt valaki, annál több kedvezményt élvezzen.

Az MSZP továbbra is támogat minden olyan intézkedést, amely a lakosság terheit mérsékli. Az MSZP ugyanakkor nagyobb mértékű rezsicsökkentést és igazságosabb rezsicsökkentést akar.

Az MSZP ezért javasolta, hogy a Fidesz által javasoltnál 50%-kal nagyobb mértékben, tíz helyett 15%-kal csökkentsék minden fogyasztó számára a földgáz és a villamos energia árát az átlagfogyasztásnak megfelelő mennyiségig. Ez az átlagos családoknak és a kis jövedelmű családoknak nagyobb megtakarítást jelentene, mint a Fidesz javaslata. Azok járnának jobban az 50%-kal nagyobb árcsökkentéssel, ahol erre a legnagyobb szükség van, vagyis akiknek alig jelentett valamilyen előnyt az egykulcsos adó és a gyermek után igénybe vehető adókedvezmény, de nagy terhet jelentett az áfanövelés, a biztosítók és bankok által áthárított biztosítási adó és tranzakciós adó, és az EU-rekord infláció. Az átlagos fogyasztás másfélszereséig minden család számára nagyobb lehetne a megtakarítás a 10%-os árcsökkentésnél, ugyanakkor az átlagos fogyasztás felett minden család azonos összeget takarítana meg, akár a kétszobás lakását, akár a 200m2-es nagy házát, akár a medencéjét, akár a garázsát fűti és világítja.

A Fidesz tehát továbbra is a tehetősek érdekeit képviseli az átlagos és kisjövedelmű családokkal szemben.

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes