mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. február 01. 09:59

A Fidesz nem bír magával: megint a korrupció mellett szavazott az EP-ben

A Fidesz nem bír magával: megint a korrupció mellett szavazott az EP-ben
Elsöprő többséggel fogadta el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése tegnap az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalások megelőzéséről szóló, egyébként a kereszténydemokrata néppárti frakció egyik alelnöke által készített Marinescu-jelentést. A dokumentum támogatja és sürgeti a közös Európai Ügyészség felállítását, az unió költségvetését érintő csalások elleni szigorúbb fellépést, valamint a közbeszerzések rendszerének átláthatóbbá tételét. Az európai néppárt tagjai közül egyedül a Fidesz képviselői voltak azok, akik tartózkodtak a voksolásnál, vagyis nem támogatták a jelentés elfogadását. Az orbáni rezsimet kiszolgáló fideszes EP-képviselők ezzel ismét beismerték, hogy a csalások, az uniós pénzek lenyúlása és a korrupció oldalán állnak. Egyedüli kivétel Járóka Lívia volt, aki támogatta a dokumentumot; a rangidős Szájer József pedig – ahogy a rázós ügyekben mindig nagy bátran szokta – ezúttal sem nyomott gombot.
Aligha meglepő a fideszesek viselkedése, hiszen a legfrissebb jelentések szerint Magyarország az elmúlt hét évben az Európai Unió egyik legkorruptabb országa lett. Miközben az Orbán-kormány uniós közpénzből folytat Európa-ellenes gyűlöletkampányt, addig az európai forrásokból saját üzleti és családi vállalkozásaikat hizlalják. Az ország érdekét ezzel szemben az szolgálná, ha haladéktalanul csatlakoznánk az Európai Ügyészség intézményéhez, és ha kivizsgálnánk az elmúlt évek súlyos visszaéléseit és az uniós források gerinctelen ellopását.
 
Az Orbán-rendszert kiszolgáló fideszes EP-képviselők a magyar emberek érdekei helyett ismét a tolvaj kormány és a korrupció oldalára álltak. A májusi EP-választáson erről is véleményt és ítéletet mondhatunk! Stop Orbán!
 
 
Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Brüsszel, 2019-02-01

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21