A Fidesz nem csak Európával, de a számokkal is hadilábon áll

Tévesen állítja Győri Enikő külügyi államtitkár, hogy az új uniós költségvetés a Fidesz-kormány sikertörténete. A szocialista kormánynak hasonló helyzetben mintegy 1400 milliárd forinttal többet sikerült kiharcolnia hét éve.

A Kormány sikertörténetként szeretné tálalni az új hétéves uniós költségvetésben Magyarországnak jutó fejlesztési pénzek nagyságát. Komoly eredménynek igyekszik beállítani Győri Enikő államtitkár, hogy 2014 és 2020 között összesen 20,5 milliárd eurónyi támogatást hívhat le sikeres pályázatokkal hazánk. A nyilatkozat azonban több ponton is erősen sántít.
 
A következő évekre elért 20,5 milliárd euró ugyanis jóval – mintegy 1400 milliárd forinttal – elmarad attól az összegtől, amelyet a szocialista kormány idején sikerült kiharcolni a most záruló hét éves költségvetési ciklusra. 2006 és 2013 között 25 milliárd euró állt Magyarország rendelkezésére. Talán ennél is nagyobb baj azonban, hogy a Fidesz-kormány hibás és rövidlátó lépései, átszervezései miatt végül a 20 milliárd eurót sem sikerült teljesen lehívnunk az idén decemberben záruló költségvetési időszakban.
 
A következő kormány fontos felelőssége, hogy olyan átlátható, szabályos és hatékony szervezeti kereteket teremtsen, amelyekkel a Fidesz által „elért” szűkösebb keretek között is sikerül több támogatást elnyerni a hazai ügyeknek. A mostani büdzsé végrehajtása során alkalmazott, szigorúbb makrogazdasági feltételrendszer miatt a „matolcsyzmus” ésszerűtlen gazdaságpolitikája erre biztosan nem lesz alkalmas. Márpedig oda jutottunk, hogy uniós pénzek nélkül lassan már egy méter járda sem épül Magyarországon.
 
Végül, de nem utolsósorban, az uniós költségvetés szomorú visszalépést jelent Európa egésze, az integráció számára is. A keretösszeg 1992 óta az uniós államok nemzeti bevételének 1,1 százaléka volt. Ez most a tagállamok szűkmarkúsága miatt 0,9 százalékra csökken, pedig időközben az Unió számos kevésbé fejlett országgal bővült, és új problémákkal is kénytelen szembenézni. Ezért az új büdzsé nem tartalmaz elég forrást azokra a hosszabb távon megtérülő közösségi feladatokra – elsősorban a kutatás-fejlesztés és összehangolt innováció terén – amelyek Európa tartós versenyképességét, a foglalkoztatás bővítését elősegítenék. Ami pedig rossz Európának, az nem lehet jó Magyarországnak sem.