MTI
2011. június 01. 12:36

A Fidesz nem építi tovább a 21-es főutat

Boldvai László országgyűlési képviselő szerint a Fidesz nem építi tovább a 21-es főutat, ez derül ki a nemzeti fejlesztési miniszter írásbeli válaszából.

Boldvai László szerdai, salgótarjáni sajtótájékoztatóján azt mondta: 2014-ig egyetlen új méter sem épül meg 21-es főút Hatvan és Salgótarján közötti szakaszán, a Fidesz-kormány elvette ezt a beruházást Nógrád megyétől.

A politikus közölte: írásbeli kérdést intézett Fellegi Tamáshoz arról, hogy mikor folytatódik a 21-es főút négynyomúvá tétele, mert az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kelet-nógrádi térségében a fejlesztés befejezése a munkahelyteremtés elengedhetetlen feltétele.

A képviselő hozzátette, hogy Hatvan és Salgótarján között hét szakaszt már négynyomúvá alakítottak, 31,2 kilométeren hét szakasz hiányzik még: öt Nógrád, kettő pedig Heves megyében.

Mint felidézte, még a Gyurcsány-kormány idején született az a kormányhatározat, amely uniós forrásból garanciát vállal arra, hogy a hiányzó szakaszokat megépítik 2013-ig; 30 milliárd forintot el is különítettek a Közúti Operatív Programban. Ennek alapján történtek a tervezések, az engedélyes tervek elkészültek, kettő nem emelkedett még jogerőre - mondta.

Boldvai László közölte: tartott attól, hogy bár előkészített a fejlesztés, szerepel kormányhatározatban és megvan rá a pénz, a Fidesz korábbi, Salgótarjánnal szemben mutatott álláspontja megnyilvánul majd a 21-es út ügyében is.

Emlékeztetőül kitért arra: a tehermentesítő utat "elvette" a Fidesz-kormány 1998-ban Salgótarjántól.

A szocialista politikus ismertette: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter válasza "feketén-fehéren azt tartalmazza, hogy 2014-ig, amíg a Fidesz politikai felhatalmazása a kormányzásra szól, egyetlen új méter nem épül meg a 21-esen".

Közlése szerint Fellegi Tamás levele azt is tartalmazza, hogy a keretek nem teszik lehetővé a Közúti Operatív Programban szereplő minden beruházás megvalósítását, a teljes befejezés üteme a programfinanszírozás lehetőségeinek függvénye, a 2014 és 2020 közötti támogatások pedig 2012 és 2013 között dönthetők el.

A válasz ezen részét Boldvai László úgy értékelte: nagy valószínűséggel 2020-ig sem történik ebben előrelépés, vagyis a kormány véglegesen "leírja" ezt a térséget.