2011. március 09. 13:24

A Fidesz nem tiszteli a köztársaságot?

Egy alkotmány preambulumában - főképpen, ha azt Nemzeti Hitvallásnak tervezik nevezni -, meg kell jelennie a történelmi múlt és a hagyományok tiszteletének. De nem szólhat csak arról.

Ha nem jelenik meg benne a jelen és a jövő méltatása, akkor egy múltba révedő, már elfogadásakor avitt szemléletű alaptörvényünk lesz. Sajnos úgy tűnik, erre van komoly esély.

Érthetetlen a Fidesz averziója a köztársasági államformával kapcsolatban. Mereven elzárkóznak attól, hogy a preambulumban - várhatóan a Nemzeti Hitvallásban - méltassák, ahogy szinte kivétel nélkül minden más európai köztársaság alkotmánya teszi. A Fidesz hitvallásában csak a Szent Koronának és a keresztény múltnak van helye. Most hazánk hivatalos elnevezéséből is száműzni akarják a köztársaságot.

Mi büszkék vagyunk államformánkra, mindarra a sok áldozatra, amelyet annak megteremtéséért a magyar emberek meghoztak, arra az eszmerendszerre, mely ennek az államformának az elvi alapja, s továbbra is ennek az államformának a keretei között, az európai közösség tagjaként képzeljük el Magyarország jövőjét. Meg kell jegyeznünk: a kiszivárogtatott tervezett változtatásoknak nincs más célja, mint hogy bedobott gumicsontként ezeken rágódjon a sajtó, s ne kelljen kényes tartalmi kérdésekről beszélni. A lényeg helyett megint azon lehessen vitatkozni, hogy ki a nagyobb magyar.

Dr. Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja