MTI/mszp.hu
2011. február 18. 18:23

A Fidesz nem tudja a gazdasági helyzetet kezelni

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz nem tudja kezelni a gazdasági, költségvetési "helyzetet". Mesterházy Attila pénteki pápai sajtótájékoztatóján azt is elmondta: azért nem vett részt Gyurcsány Ferenc évértékelőjén, mert hasonlóan látja az ország állapotát, mint a volt kormányfő.

Mesterházy Attila Grőber Attila, az MSZP pápai polgármesterjelöltje mellett kampányolt a városban, miközben Gyurcsány Ferenc budapesti rendezvénye zajlott. Pápán március 6-án tartanak időközi polgármester-választást.

A politikus kijelentette: a Fidesznek "fogalma sincs arról", hogyan lehet a mostani gazdasági, költségvetési "helyzetet" kezelni. Szerinte ezt támasztja alá Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszéde is, amelyben feladatot szabott a gazdasági miniszternek. Ha Matolcsy György most kap egyhónapos határidőt arra, hogy dolgozza ki a magyar gazdaság élénkítésének programját, akkor nem pontosan lehet érteni, mit csináltak eddig. Nyolc-kilenc hónapja ők kormányoznak, Orbán Viktor hétfői beszéde mégis olyan volt, mintha egy célokat kijelölő miniszterelnöki székfoglaló lett volna - mondta Mesterházy Attila.

A szocialista párt nem ért egyet a kormányzat demokratikus felfogásával, a jogállami normák megsértésével és a jogbiztonság megkérdőjelezésével sem. A Fidesz-kormány alatt számos olyan döntés született, amely a súlyok és ellensúlyok rendszerét megbontotta - jelentette ki a pártelnök. Szerinte a Fidesz nem törekszik párbeszédre; ez jellemzi az alkotmányozás folyamatát is. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a szocialista párt ezért "semmilyen módon nem fogja legitimálni" az alkotmányozást.

A kormánypártok politikájának "fő pillére", hogy miként tudnának egy olyan rendszert kialakítani, amely hosszú időre bebetonozza a hatalmukat, illetőleg hogyan tudják rákényszeríteni az országra saját társadalomképüket és értékrendjüket - mondta az MSZP elnöke.

Mesterházy Attila közölte: azért nem vett részt Gyurcsány Ferenc évértékelőjén, mert az nem hozhatott a számára tartalmi újdonságot. "Ezt pozitív értelemben gondolom" - tette hozzá a pártelnök, hangsúlyozva, hogy Gyurcsány Ferenchez hasonlóan látja az ország helyzetét, esélyét. A pártelnök azt mondta: fontosabbnak tartotta a kampányolást a szocialista polgármester-jelölt mellett, mint, hogy egy olyan előadást hallgasson, amelynek az ország helyzetével összefüggő értékelésével egyetért.

Az MSZP elnöke kitért arra is, hogy Puch László pártigazgató senkivel nem egyeztetett a pártvezetésben a Gyurcsány Ferenccel és platformjával kapcsolatos nyilatkozata előtt. Hozzátette: ő lebeszélte volna a nyilatkozatról, ha lett volna ilyen előzetes megbeszélés. Mesterházy Attila szerint Puch László nyilatkozata nem volt ultimátumszerű, párttársa saját véleményét fogalmazta meg. A pártigazgató az fn.hu-nak azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíció platform párt a pártban. Hozzátette: Gyurcsány Ferencnek vagy alkalmazkodnia kell a balközép státusú párthoz, vagy ki kell lépnie az MSZP-ből.

A pártelnök szerint a soron következő választmányi ülésen csak egyféle döntés születik, mégpedig az, hogy minden platform, köztük Gyurcsány Ferencé is alapszabályszerűen működik.