mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2021. október 07. 12:44

A Fidesz nyugdíjpolitikája megbukott

A Fidesz nyugdíjpolitikája megbukott - Karácsony Gergely igazságos nyugdíjrendszert fog bevezetni

Idén minden korábbinál világosabbá vált, hogy a Fidesz hogyan veri át a nyugdíjasokat évről évre.

Az idősek csaknem egy éven keresztül hiteleznek a kormánynak azért, mert az szándékosan alultervezi az inflációt minden évben. Idén azonban a Fidesz annyira nem foglalkozott az idősekkel, hogy már a nyugdíj-kiegészítést is ki kell egészítenie. Sőt, most még ezen is változtatnia kell, mert még magasabb inflációra számít az év végére.

Kettős beismerés ez a Fidesz részéről. Egyrészt ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy nem képes megállítani az áremelkedéseket. Másrészt pedig a nyugdíj-kiegészítés kiegészítése, majd emelése bizonyítja az inflációkövető nyugdíjemelés tarthatatlanságát. Ezzel a megoldással ugyanis csak azt biztosítja a kormány, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor a következő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni. A 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt, és csaknem 450 ezer nyugdíjas kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum! Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány 12. évében a nyugdíjasok nagy többsége nem tud kijönni a nyugdíjából!

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a megoldás! Ezért az MSZP nemcsak az infláció növekedését, hanem a fizetések emelkedését is beleszámítaná a nyugdíjemelésbe – ez az úgynevezett svájci indexálás. Ezen túl az MSZP a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot is legalább 70 ezer forintra akarja emelni.

Az MSZP célja az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, mert az idős embereknek is jár a megélhetés biztonsága. Ezért, ha az emberek Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltre szavaznak az előválasztáson, majd a jövő évi választáson, akkor a tisztességes nyugdíjemelésre és a magasabb nyugdíjakra szavaznak!

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke