mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2022. február 16. 11:55

A Fidesz nyugdíjszámítása megkárosítja az időseket – április 3-án Orbán megy, a svájci indexálás jön!

A legújabb számítások szerint 200 ezer forintnál magasabb lenne az átlagnyugdíj, ha a svájci indexálást használná a kormány.

Ez is azt bizonyítja, hogy a Fidesz nyugdíjszámítása igazságtalan, ugyanis a vegyes indexálás eltörlése miatt kevesebb lett az éves nyugdíjemelés, az inflációkövető nyugdíjemeléssel pedig csak azt biztosította a kormány, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor a következő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni.

Az egyszeri támogatások osztogatása nem tudja rendbe hozni azt a kárt, amit az elmúlt 12 évben okozott a Fidesz az idős honfitársainknak. A 65 év felettiek szegénységi aránya ugyanis 2010 óta több mint a háromszorosára nőtt, és csaknem 450 ezer nyugdíjas kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum! Mindez annak is a következménye, hogy az ő járandóságuk csak az átlagos inflációt követi, a fizetések emelkedését nem, így a nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől, miközben a boltokban a nyugdíjasoknak is ugyanazt az árat kell kifizetniük, mint a fizetésből élőknek!

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a megoldás! Ezért a kormányváltást követően az Egységben Magyarországért nemcsak az infláció növekedését, hanem a fizetések emelkedését is beleszámítaná a nyugdíjemelésbe – ez az úgynevezett svájci indexálás. Valamint a 14 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot is legalább 70 ezer forintra akarja emelni.

Az Egységben Magyarországért elkötelezett az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása iránt, mert az idős embereknek is jár a megélhetés biztonsága. Aki ledolgozott egy életet, az idős korában nem szűkölködhet!

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke