mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 17. 08:28

A Fidesz presztízskérdést csinál a járványkezelésből

Mindenkire szükség lenne a járvány leküzdéséhez, az ellenzéki önkormányzatokra is, de a Fidesz presztízskérdést csinál a járványkezelésből – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Az MSZP és az ellenzéki pártok is, én személy szerint is, abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a járványt közösen, sikeresen küzdjük le és minél kevesebb ember betegedjen meg, minél kevesebben haljanak bele ebbe a betegségbe” – szögezte le.

„Teljesen érthetetlennek” nevezte, hogy a Fidesz „presztízskérdést csinál” abból, hogy a járványhelyzetet „csak ő tudja megoldani”, holott az alapellátásban az önkormányzatoknak nagyon nagy szerepe van: a járóbeteg-ellátás és a háziorvosok is az önkormányzattal állnak szerződésebn.

„Nyugodtan lehetett volna építeni az alulról építkező (…) egészségügyi rendszerre, de nem ezt az utat választotta a kormány. Presztízskérdésből fosztja meg az embereket egy sokkal hatékonyabb megoldástól” – jelentette ki.

A Fidesz-kormányzatnak sokkal nagyobb lehetősége lenne az emberek megsegítésére – mondta –; „életmentő lehet” a válságba jutott emberek megélhetésének segítése.

„Tehát amikor a miniszterelnök arról beszél, hogy egyfelől kezelni kell a járványt, másfelől a gazdasági válságot, én ezt úgy fordítom le, hogy mindenkire szükség lenne, az ellenzéki önkormányzatokra is szükség lenne a járvány leküzdésében” – húzta alá.

Azért van nagyon éles vita arról, hogy hogyan kezeli a Fidesz a járványt és hatásait, mert ehhez nem elegendő csak a saját oligarchák támogatása, vagy hogy százmilliárdokat pumpálnak olyan vállalkozásokba, amelyek jó része fideszes háttérembereknél köt ki – mutatott rá.

Az embereket kellene segíteni, mert hiába maradt meg sokaknak a munkája, a jövedelmük csökkent, a megélhetésük veszélybe került.

Ezért tett az MSZP egy sor javaslatot a mindennapi megélhetés segítésére, például a 100 százalékos táppénzre vagy a 11 éve nem emelt gyermektámogatások pénzbeli részének a megemelésére.

Tóth szólt arról: a rendszerváltás óta nem került ilyen válságos állapotba Magyarország, hogy rajta kívülálló okokból került veszélybe az emberek élete és egészsége, és volt egy pillanat, amikor 100 százalékos támogatottsággal kaphatott volna felhatalmazást a kormány, hogy a magyar emberek érdekében cselekedjen.

„Sajnos most nem ezt látjuk” – mondta.

Kifejtette: amikor a felhatalmazási törvény elfogadása előtt a kormány elütötte az ellenzék kezét,  megtagadva, hogy beépítsen a jogszabályba egy 90 napos határidőt, akkor „teljesen egyértelművé vált és azóta még egyértelműbb, hogy (…) soha nem gondolta komolyan, hogy számítana az ellenzéki pártokra ebben a nagyon-nagyon nehéz helyzetben, hanem kifejezetten, már akkor, az volt a célja, hogy a saját politikáját építse (…) és a saját hasznát nézze meg ebben a helyzetben. Ez a legnagyobb fájdalom”.

Néhány ellenzéki javaslatot ugyan elfogadott a kormány, mint a tavalyi érettségiről szólót vagy az 500 ezer forint juttatást az egészségügyi dolgozóknak, de „most már semmilyen nyitottság nincs”, ahogy a szombathelyi példa is mutatja.

A társelnök azt mondta: válsághelyzetben mindig a kormány van cselekvőképes helyzetben, „de eljön a számvetés ideje”, amikor „el kell számolni azzal”, hogy a több ezer milliárd forintnyi gazdaságvédelmi alap kétharmada nem közvetlenül védelmi feladatokat lát el, hanem például vadászkiállításra és a teniszegyesület támogatására megy.

Ebben lesz „nagyon fontos mérföldkő, amikor hadrendben, tényleg egységesen, közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel vágunk majd neki” a választásnak – mondta, kiemelve: az ellenzéki együttműködésben van baloldali, liberális és jobboldali párt is.

„Le fogunk tudni tenni az asztalra egy olyan ajánlatot, ami mindenki számára elfogadható, és az emberekről szól és nem a hatalomról” – jelentette ki.

Mi a terv, Viktor?

2021-05-12 16:51