mszp.hu | Belföld
2021. november 29. 16:32

A Fidesz remeg a hatalomért

A Fidesz remeg a hatalomért; szégyelljék magukat! Botrányos, gyalázat, hogy az Országgyűlés elnöke nemzetbiztonsági kockázatnak nevezi az ellenzéket – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke napirend előtt a Parlamentben hétfőn.

Ez azt jelzi, hogy a Fidesz nemkívánatos jelenségnek tekinti politikai riválisait; ráadásul ezt nem hétköznapi ember, hanem az ország egyik közjogi méltósága, „az állampárt funkcionáriusa” mondta egy titkosszolgálati vezetőknek tartott rendezvényen – mutatott rá Tóth.

„Ez nemcsak botrányos, hanem gyalázat! Hallottuk már a Fidesz elnökétől, hogy a Parlament ellenzék nélkül is működik. Látjuk, hogyan rombolta le az Orbán-kormány a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. Az is kiderült, hogyan figyel meg illegálisan a Fidesz-kormány egy titkos kémprogrammal civileket, újságírókat és ellenzéki politikusokat. Kövér László kijelentése azonban átlépett egy vörös vonalat. Hangfelvétel van arról, hogy az Országgyűlés elnöke a Fidesz politikai ellenfeleire uszítja a titkosszolgálatokat, és burkoltan arra buzdítja őket, hogy minden erejükkel segítsék a Fidesz hatalomban maradását, akár a nép akaratával szemben is” – mondta Tóth.

A Fidesz „elképesztő erkölcsi mélységekbe süllyedt” már korábban „a szexorgiázó Borkai Zsolttal” és „egy brüsszeli ereszen szexorgiáról menekülő Szájer Józseffel együtt” – idézte fel a frakcióvezető.

„Akkor azt hittük, hogy ennél nincs lejjebb, de tévedtünk. Egy hangfelvétel szerint Kövér László házelnöki posztjáról csúszott elképesztő erkölcsi mélységekbe, megmutatva, hol tart most a Fidesz” – folytatta.

„És tudják, miért? Mert a Fidesz remeg a hatalomért. Szégyelljék magukat!” – szólította meg a fideszeseket.

S ha már a Fidesz nemzetbiztonsági veszélyt vagy kockázatot akar találni, segítő szándékkal feltesz néhány kérdést – mondta Tóth.

Ezek: „Veszélyt jelent-e a nemzetünkre, hogy a Fidesz elhibázott járványkezelése miatt elveszítettük egy városnyi honfitársunkat?”; „Kockázatot hordoz-e a nemzetre, hogy a Fidesz által leépített, forráshiányos egészségügyet csak az orvosok és ápolók lelkiismeretes és emberfeletti erőfeszítése tartja még működésben?”; Veszélyezteti-e a nemzet biztonságát, hogy az Orbán-kormány a teljes felhatalmazást nem az emberek megmentésére használta, hanem arra, hogy hatalmának bebetonozása érdekében változtassa meg a teljes magyar jogrendet, és minél több vagyont „kilapátoljon a közös kasszából alapítványokba, tiborczokhoz, mészárosokhoz és a többiekhez?”; „Kockázatot jelent-e nemzetünk biztonságára az, hogy az Orbán-kormány brutális adósságokba veri a magyar embereket az oroszoktól és kínaiaktól felvett kölcsönökkel?” – s felidézte Paks 2-t, a Budapest-Belgrád vasútvonalat, vagy azt a Kövérhez köthető alapítványt, „amit Kövér emberei szőrén-szálán eltüntetnek.”

Kijelentette: a válasz a kérdésekre igen; a Fidesz cserbenhagyta az országot. A nemzetre a legnagyobb veszélyt azonban az a politikája jelenti, amellyel azokat támogatja, „akiknek már eleve is van mit a tejbe aprítani, miközben a leginkább rászorulókat eleve elzárják az anyagi felzárkózás lehetőségeitől”.

Felsorolta, melyek az igazi, a nemzetet fenyegető kockázatok és a megoldandó problémák: hogy uniós szinten a magyar emberek háromnegyede szegénységben él és négyötödük az EU leghátrányosabb helyzetű régióinak egyikében él; egyre nagyobb a szakadék a bérek és a nyugdíjak között; a nyugdíjasok negyede 100 ezer forint alatti nyugdíjat kap, a magyar minimálbér pedig még január 1-jétől is az egyik legkevesebb lesz az unióban, a Visegrádi Négyek országaiban pedig a legkevesebb.

„Ezért kell felzárkóztatni a fizetéseket! Ezért kell megerősíteni és szélesíteni a szociális hálót, és ezért kell megemelni az alacsony nyugdíjakat is! Nemcsak a választások előtti kifizetésekkel, amiknek a nagy részét elviszi az infláció, hanem rendszerszintű megoldásokkal: svájci indexálás, a nyugdíjemelés, azonos összegű 13. havi nyugdíj, 70 ezer forintos nyugdíjminimum - ez a megoldás!” – jelentette ki.

Úgy folytatta: ehhez azonban kormányváltás kell, Kövér Lászlónak viszont nem kell aggódnia: „a demokrata ellenzéki szövetséggel mi olyan jogállamot építünk, ahol nem kell az Országgyűlés ereszeinek egyikén sem elmenekülnie”.