mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Varga Mihály
2017. november 22. 16:28

A Fidesz semmit sem fog tenni a devizahitelesek érdekében

Habár fejlődésről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bizottsági meghallgatásain, világossá vált, hogy sem a devizahitelesek érdekében, sem pedig a 13. havi nyugdíj visszaállítása érdekében egy szalmaszálat sem fog a Fidesz keresztbe tenni. Szakács László és Mesterházy Attila sajtótájékoztatón számolt be a miniszteri meghallgatásokon elhangzottakról.
Mindketten termelési értekezlethez hasonlították az elhangzottakat, ahol a hurráoptimista kormányzati propagandát ismételte el a miniszter, annak ellenére, hogy a magyar valóság teljesen más. Szakács László hívta fel a figyelmet arra, hogy az államadósság csökkentéséről számolt be Varga Mihály, hogy abba a 6900 milliárd Ft-nyi, azaz a GDP 20%-át kitevő adósságot nem számoltak bele. Így nem szerepel benne a letelepedési kötvények kapcsán fizetendő 680 mrd Ft, a magánnyugdíj-pénztárak után fizetendő 2826 mrd Ft, az Exim Bank 400 mrd-os kintlevősége, sőt, a Paks II-re felvett 3000 mrd Ft sem. 
 
A bizottsági ülésen a szocialista képviselők által feltett kérdések nyomán kiderült: a Garancsihoz köthető cég továbbra is 500-550 millió Ft-ot vehet ki a kiskereskedők zsebéből az online kasszák ürügyén, ebben semmilyen változás nem várható. Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón elmondta: a devizahitelesek megsegítését nem tervezi a Fidesz, ahogy az állítólagos gazdasági fejlődés ellenére a 13. havi nyugdíj visszaállítása sem remélhető tőlük. 
 
Rákérdeztek arra is, hogyan értékelte a miniszter Tállai András mezőkövesdi benzinár-csökkentését. A miniszter erről szégyellősen nyilatkozva csak annyit mondott, négyszemközt mondta el a véleményét az államtitkárának.