mszp.hu | Belföld
2019. november 18. 17:27

A Fidesz semmit sem tanult október 13-ból

A Fidesz semmit sem tanult október 13-ból
Hiába a Kövér házelnök szavaira adott megnyugtatónak látszó minisztériumi válaszok, a parlament előtt lévő törvények azt mutatják: a Fidesz semmit nem tanult október 13-ból, „a paranoia rövid időn belül eluralkodott az állampárton is” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője napirend előtt a Parlamentben hétfőn.
Az önkormányzatok működését korlátozó törvények, a bírói függetlenséget támadó módosítások és az ellenzéki képviselőket rendszabályozni próbáló javaslatok azt mutatják: „ezekben az ügyekben mégis a Kövér-féle álláspont az irányadó: kukába a fékek és egyensúlyok rendszerével, kukába a képviselői alapjogokkal!” 
 
 
Tóth hangsúlyozta: az MSZP elfogadhatatlannak tart minden szigorítást, amely tovább korlátozza a képviselők szabad véleménynyilvánítását és a végrehajtó hatalmat ellenőrző jogosítványait, az önkormányzatok működését és a bíróságok függetlenségét.
 
Antidemokratikus hatalomgyakorlásra csak kemény válaszok születhetnek, „és ezek a válaszok meg is fognak születni!” – jelentette ki a pártelnök.
 
Az intézkedésekből „pontosan látszik” a Fidesz és az MSZP világa közötti különbség: 
 
„A Fidesz visszafelé szeretné tekerni az idő kerekét, mi a jövőbe nézünk. Mi nem árvalányhajas maskarás szittyákkal, hanem kreatív, kritikus gondolkodásra és együttműködésre képes magyar fiatalokkal képzeljük el az ország jövőjét” – mondta.
 
Így folytatta: az MSZP válasza a „Kelet vagy Nyugat” kérdésére „Nyugat”; a Fidesz építette kasztrendszer helyett pedig az esélyteremtő államban hisz, melyben „a társadalmi különbségek csökkennek, az alapvető közszolgáltatások pedig mindenki számára hozzáférhetők”.
 
Míg a Fidesz csökkenteni akarja az önkormányzati jogokat, az MSZP bővítené az önkormányzatok pénzügyi mozgásterét - folytatta.
 
S míg a Fidesz kitiltaná az ellenzéki politikusokat különböző épületekből, „mert a bezárkózással próbálják védeni a hatalmat”, az MSZP kinyitja a saját épületeit, irodáit az ellenzéki politikusok és  civilszervezetek előtt, „mert a befogadással, a párbeszéddel, az erős ellenzéki szövetséggel fogunk egy új, szabad Magyarországot építeni”.

Kapcsolódó párttagok