2012. szeptember 18. 06:09

A Fidesz szégyene, a vidék tragédiája

A Fidesz leszavazta a botrányos földbérleti pályázatokat vizsgáló parlamenti albizottság létrehozására tett szocialista javaslatot. Ezzel bebizonyosodott: a Fidesz továbbra is a saját holdudvarához tartozókat, és nem a helyi termelőket támogatja.

Mondvacsinált indokokkal utasította el a Fidesz-frakció a botrányos földbérleti pályázatokat vizsgálandó parlamenti albizottság felállítására tett MSZP-s javaslatot az Országgyűlésben hétfőn. Tették ezt annak ellenére, hogy immár öt magyarországi megye helyi termelői követelik nyílt levélben Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy haladéktalanul bontsák fel az NFA által eddig megkötött földbérleti szerződéseket, és a gazdák bevonásával készítsenek egy teljesen új pályázati és bírálati rendszert.

Az MSZP a jogosan elégedetlen gazdákkal egyetértve elsősorban azért nyújtotta be javaslatát, hogy a vitatott szerződéseket mielőbb semmisítse meg az NFA, és hogy az így felszabaduló földterületek kiosztására már valóban egy új, tisztességes és átlátható pályázati rendszer keretében kerülhessen sor. Erre mondtak nemet a fideszes képviselők.

Lelkük rajta. Az igazság pillanatát ezzel a szégyenteljes döntéssel legfeljebb elodázni tudják, ugyanis a helyi gazdák ezentúl is árgus szemekkel fogják figyelni a botrányos körülmények között támogatáshoz jutó "tenyésztők" tevékenységét, akik a kedvezmény érdekében vállalt állattartási kötelezettségüknek a legalapvetőbb szakmai és tárgyi feltételek hiányában aligha fognak tudni eleget tenni. A becsapott gazdáknak ehhez az MSZP továbbra is minden szakmai és politikai segítséget megad.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke