mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 23. 12:25

A Fidesz tétlensége veszélyezteti a szociális ellátórendszert – meg kell erősíteni a szociális ágazatot!

A koronavírus-járvány az elmúlt egy évben sohasem látott kihívások elé állította az egész szociális ágazatot, és az, hogy a rendszer nem omlott össze, egyedül az elhivatott dolgozók helytállásának köszönhető.

Ennek ellenére a Fidesz semmit sem tanult az elmúlt időszakból és továbbra sem tesz semmit azért, hogy megerősítse a rendszert. Sőt a kormány még meg is alázza a szociális ágazat dolgozóit azzal, hogy megtagadja tőlük az egyszeri 500 ezer forintos juttatást, miközben ők is emberfeletti teljesítményt nyújtva végezték munkájukat az emberek védelmében.

Az időseket, gyerekeket és fogyatékkal élőket ellátó szociális dolgozók alulfizetettek és túlterheltek. A számokból pedig az látszik, hogy egyre kevesebben választják ezt a hivatást, nincs megfelelő számú utánpótlás és ez már rövid időn belül veszélybe fogja sodorni az egész ellátórendszert.

Ezeket a problémákat azonban nem a járvány hozta magával, hanem már itt voltak az elmúlt 11 évben is. A járványhelyzet pedig tragikus módon mutatott rá arra, hogy sürgősen rendbe kell tenni azokat a károkat, amelyeket a Fidesz okozott, ezért jóvátételt kell adni a szociális ágazat dolgozóinak.

Az MSZP szerint meg kell erősíteni a szociális ellátórendszert azért, hogy a jövőben is biztosítható legyen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők ellátása! Ezért az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri 2022 után olyan béremelést fog biztosítani a szociális szakmákban, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést másodállás vállalása nélkül is.

Ezen felül pedig be fog vezetni egy olyan ösztöndíjprogramot a szociális szakmához kapcsolódó szakokra jelentkezők számára, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányon. Továbbá a járvány alatt végzett áldozatos munkájuk elismeréseként biztosítani fogjuk azt az 500 ezer forintos jutalmat a szociális ágazat dolgozóinak, amelyet a Fidesz megtagadott tőlük.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke