Belföld, Gazdaság | ménesbirtok földmutyi Mezőhegyes
2013. december 10. 11:44

A Fidesz több száz munkahelyet akar megsemmisíteni Mezőhegyesen?

Mi lesz veled, Ménesbirtok? ‒ kérdezte a szocialista Varga Zoltán, a frakciótársával, Gőgös Zoltánnal közösen jegyzett interpellációjában, amellyel fel kívánták hívni a figyelmet arra, hogy Mezőhegyes is bekerülhet a Fidesz földmutyihelyszínei közé.

A probléma, amellyel most szembe kell nézni az aggódó mezőhegyesi polgároknak, onnan eredeztethető, hogy az elmúlt hetekben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet több mint 3000 hektár földterület bérleti jogát hirdette meg (ezek a bérletek csak 2017-ben járnak le), majd a napokban Lázár János is úgy nyilatkozott, hogy még további 5000 hektárt fognak ugyanígy meghirdetni a településen.

Ezen a történelmi okok miatt máig egybefüggő, hatékonyan művelhető területen viszont ma a Ménesbirtok Zrt. gazdálkodik. A magántulajdonban lévő társaság jelenleg mintegy 420 főt foglalkoztat teljes munkaidőben, és a nyári idénymunkák során több mint ezer ember jut tisztes jövedelemhez. Mint arra Varga Zoltán parlamenti felszólalásában rámutatott, Mezőhegyes lakossága az elmúlt 230 év alatt nem ismerhette meg sem az egyéni, sem a családi gazdálkodást, ez fogalmilag volt kizárt. Egy ólat nem építhetett senki, egy négyzetméter kertje sem lehetett senkinek. A téeszesítés az 50-es, 60-as évek elején Mezőhegyesen megbukott, még az állami presszió ellenére is. Az elmúlt években korszerű gazdaság jött létre, amely komoly sikereket ért el, például a vetőmagtermesztés területén.
Varga Zoltán figyelmeztetett, hogy amennyiben megvalósul a Fidesz elképzelése, akkor a munkanélküliek létszáma több száz fővel nőne, mintegy 1500 fővel növekedne a szociális rászorulók létszáma, mert megszűnik az idénymunka lehetősége, megszűnne a jó genetikai állományú szarvasmarhatartás, mezőgazdasági feldolgozóipar hiányában az elnéptelenedés tovább növekedne, és nem utolsó sorban a 124 évvel ezelőtt kézzel kikubikolt Arad-Mezőhegyes-Apátfalva élővíz-csatorna működése megkérdőjeleződne, és fenntarthatatlan lenne az 1980-as években kiépített öntözőrendszer is.

Felszólalását Varga a vidékfejlesztési miniszterhez címzett kérdéseivel zárta: „Milyen érdek vezérelte önöket, hogy a több száz éves hagyománnyal rendelkező gazdaságot tönkre tegyék? Miért nem látják be, hogy ezzel a döntéssel Mezőhegyes városát és térségét lehetetlenítik el?”
 
A vidékfejlesztési miniszter helyett Bitay Márton Örs állami földprogramért felelős államtitkár válaszolt, aki azzal vádolta meg a kérdést feltevő Varga Zoltánt, hogy az felszólalásával a nagyüzemekért lobbizott a családi gazdaságokkal szemben. Majd a Ménesbirtok 2004-es megalakulásáról beszélt, régi, de be nem igazolódott sejtetéseket megfogalmazva. (Mint ismeretes a cég privatizációjával kapcsolatban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos 2011 tavaszán nagy médiafelhajtás kíséretében, iratokat kiskocsin tolva feljelentést tett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon. Ez a feljelentés végül a Nemzeti Nyomozó Irodánál kötött ki, ahol nyomozást rendeltek el, majd megállapították, hogy bűncselekmény nem történt, és a nyomozást 2012 tavaszán megszüntették.)

A válasza érdemi részében az államtitkár bizonygatta, hogy a Fidesz-kormány számára fontos Mezőhegyes, de elsősorban a helyben lakó, állattartással foglalkozó családi gazdálkodók a fontosak, és ezért a pályázati kiírásban a társas vállalkozások (mint amilyen a most a földeket bérlő és azon gazdálkodó Ménesbirtok Zrt. is) el sem indulhattak. Bitay Márton Örs kijelentette, hogy a Fidesz-kormány a családi gazdaságok jelenlegi 50%-os arányát 80%-ra kívánja emelni. „Az állami föld nem hitbizomány, az állami föld a családi gazdaságok megsegítését szolgálja, legalábbis 2010 óta” ‒ zárta válaszát az államtitkár.
 
„Tudja, Államtitkár Úr, a kecske egy igénytelen állat, de amit most itt előadott, attól biztos megdöglene, ha megetetnék vele” ‒ kezdte felszólalását Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága alelnöke. Rámutatott: a Fidesz a „szerencsétlen ideológiájával” Mezőhegyesen most 200 év munkáját teszi tönkre. Felszólította az államtitkárt, hogy jöjjön el maga is arra a fórumra, amelyet ez ügyben Mezőhegyesen tartanak december 11-én, szerdán 17 órakor, nézzen a szemébe annak a hatszáz embernek, és mondja meg nekik, hogy meg fog szűnni a munkahelyük. A családi gazdálkodókra való hivatkozás hazugság ‒ mondta Gőgös Zoltán ‒, mivel fiktív lakcímre bejelentett fideszes csalóknak fogják odaadni ezeket a földeket.
 
Az interpelláló MSZP-s képviselők, mint ahogy az MSZP frakció egésze nem fogadta el a fideszes államtitkári választ, a Parlament kormánypárti többsége ‒ köztük a Fidesz Dél-békési képviselőjelöltje, Simonka György ‒ viszont igen.