mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 29. 11:39

A Fidesz úgy viselkedik, mint egy uzsorás: ha pénzt szed be, akkor magasabb inflációval számol, de ha nyugdíjat kell emelni, akkor alacsonyabbal!

A Fidesz jövőre is megalázza a nyugdíjasokat azzal, hogy ismét szándékosan alultervezi az infláció várható mértékét, így az idősek 2022-ben is csaknem egy éven keresztül hitelezni fognak a kormánynak. A Fidesz ráadásul úgy viselkedik, mint egy uzsorás: ha pénzt szed be, akkor magasabb inflációval számol, de ha nyugdíjat kell emelni, akkor alacsonyabbal! Az inflációkövető nyugdíjemeléssel csak azt biztosította a kormány, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor a következő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni.

Az MSZP támogatja a nyugdíjas szervezetek, így a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa követelését, hogy a kormány a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsa meg a 2022. évi nyugdíjemelés mértékét és vegye figyelembe a bérek emelkedését is.

A Fidesz azzal, hogy uzsorásként számolja ki a nyugdíjemelést azt érte el, hogy a 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt, és csaknem 450 ezer nyugdíjas kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum!

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a megoldás! Ezért az MSZP nemcsak az infláció növekedését, hanem a fizetések emelkedését is beleszámítaná a nyugdíjemelésbe – ez az úgynevezett svájci indexálás. Ezen túl az MSZP a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot is legalább 70 ezer forintra akarja emelni.

Az MSZP elkötelezett az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása iránt, mert az idős embereknek is jár a megélhetés biztonsága. Ezért a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát a tisztességes nyugdíjemelésre és a magasabb nyugdíjakra.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke