A Fidesz újabb áfaemelésre készül

Orbán Viktor egy konferencián bejelentette, hogy a Fidesz-kormány célja a 9%-os szja-kulcs bevezetése. Ez csak jelentős áfaemeléssel lehetséges, ahogy arra Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikai atyja is utalt. Ez újabb csapás a magas jövedelemmel nem rendelkező kisemberekre és nyugdíjasokra. A Fidesz továbbra is a gazdagokat támogatja a szegények kárára.

A személyi jövedelemadó 9%-ra történő csökkentése drámai költségvetési bevételkiesést jelentene. Ennek pótlása csak az áfa drasztikus, 35%-ra történő emelésével lenne lehetséges, pedig már a mostani, 27%-os áfa is a legmagasabb Európában.

Az áfaemelés aránytalanul sújtja a kisembereket, hiszen ők a teljes jövedelmüket fogyasztásra költik. Az áfa emelése tovább növeli a társadalmi igazságtalanságot, a jövedelmek egyenlőtlenségét, és még kiszolgáltatottabbá teszi az alacsony jövedelemmel rendelkezőket, a nyugdíjasokat, miközben tovább támogatja a gazdagokat. Az újabb áfaemelés ezért újabb igazságtalan adóteher-növekedést jelentene.

A tisztességgel dolgozó embereknek és a nyugdíjasoknak nem a személyi jövedelemadó igazságtalan csökkentésére és újabb áfaemelésre, hanem az alapvető élelmiszerek árának 22%-os csökkentésére, igazságos, többkulcsos személyi jövedelemadóra van szüksége.

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető