Belföld
2012. december 12. 18:03

A Fidesz újabb frontot nyit a fiatalok ellen!

Múlt héten az Európai Bizottság bemutatta a Foglalkoztatási csomagot, melyben részt kapott az Európai Szocialista Párt kezdeményezése, az Európai Ifjúsági Garancia Program is, melynek kidolgozásában Gurmai Zita, szocialista EP képviselő is jelentős szerepet vállalt.

A fiatalok foglalkoztatását elősegíteni hivatott akcióterv fontos, mert elfogadhatatlan az, hogy az Unióban átlagosan minden negyedik 15 és 25 év közötti fiatal munkanélküli.

Az általunk is támogatott javaslat leghangsúlyosabb eleme, hogy bevezetné az úgynevezett ifjúsági garanciát, amelynek értelmében minden 25 év alatti fiatal az iskola befejezését vagy a munkanélkülivé válást követő négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot kellene, hogy kapjon, vagy folytathatná a tanulást, esetleg gyakornokként helyezkedhetne el.

Ma minden ötödik fiatal az EU-ban, nagyjából 5,5 millió ember hiába próbál munkát találni, azoknak a száma pedig, akik nem vesznek részt valamilyen képzésben vagy oktatásban és munkahelyük sincs, 7,5 millióra tehető. Mindez évente 150 milliárd euró „kárt” okoz a tagállamoknak, ami az EU bruttó hazai termékének 1,2 százaléka, de fontos külön is kiemelni, hogy néhány országnak, a többi között Magyarországnak is, a GDP-je több mint két százalékába kerül évente, ha a fiatalok ilyen arányban esnek ki a munkaerőpiacról vagy mennek emiatt külföldre dolgozni!

Azonban szomorúan tapasztaltuk, hogy a program nincs pontosan rögzítve az alap pénzeszközei között. Mi, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom tagjai sem akarjuk elveszíteni azt a csatát, melyet a programért és a munkanélküliséggel szemben vívunk!

Ugyanakkor értetlenül állunk Őry Csaba EP képviselő kijelentései előtt, miszerint „fenntartásai” vannak a programmal kapcsolatban, illetve szerinte „nem ez az igazi megoldás”! Furcsa ezt egy fideszes képviselőtől hallani, akinek pártja és kormánya ma Magyarországon semmit sem tesz a fiatalokért . Pontosabban Orbán Viktor és kormánya elüldözi őket, tandíjat vezet be, keretszámot csökkent és még a pályakezdők minimálbérét is csökkenteni akarja, mert „kevesebbet érnek”.

A Bizottság anyaga tartalmazza a német Jutta Steinrück és az ír Emer Costello európai parlamenti képviselők, valamint a német képviselő, Michael Roth javaslatait, miszerint  sürgetik az Ifjúsági Garancia Programnak gyors végrehajtását és annak finanszírozását az Európai Szociális Alapból.

Felszólítjuk Orbán Viktort és kormányát, valamint a Fidesz európai parlamenti képviselőit, hogy támogassák az Európai Ifjúsági Garancia Programot és annak minél előbbi bevezetését hazánkban is.

Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom