mszp.hu | Belföld
2021. december 21. 15:44

A Fidesz újabb méltatlan döntést hozott a köztársasági elnök jelöléssel

A Fidesz újabb méltatlan döntést hozott a köztársasági elnök jelöléssel
Nekik köszönhetjük a doktori címétől megfosztott „álamfőt”, akit aztán egy Orbánt kiszolgáló pártkatonával váltottak fel. A bukásra készülő Orbán Viktor most egy újabb alkalmatlan köztársaságielnök-jelölttel próbálja átmenteni hatalmának egy részét a 2022 tavasza utáni időszakra.

Novák Katalin azonban nem lehet az állam elnöke, hiszen még a magyar családokat sem tudta képviselni: tétlenül nézte, hogy a családi pótlék, a gyes, a gyet és az anyasági támogatás összege 13 éve változatlan, vagyis jelentős szerepe van abban, hogy a Fidesz rárobbantotta a szegénységet a magyar családokra.

Orbán Viktor mostani ígérgetései és hitelből történő osztogatása egy bukás előtt álló miniszterelnök kapkodása. Ő és a Fidesz 12 évig nem csináltak semmit: lenézték az alacsony fizetésért dolgozó embereket és szó nélkül adták a megalázóan kevés nyugdíjat. 2010 óta Orbánék több mint harmincféle új adót tettek az emberek nyakába, ami oda vezetett, hogy a TÁRKI idei felmérése szerint uniós szinten a magyarok háromnegyede szegénynek számít! A dolgozói szegénységi ráta 2010 és 2017 között csaknem megduplázódott, a nyugdíjasok szegénységi aránya pedig 2010-hez képest több mint a háromszorosára nőtt. Eközben a Fidesz Európában a harmadik legnagyobb, 43,6 százalékos adót fizetteti a magyar emberekkel, míg a magyar minimálbér az egyik legkevesebb az Európai Unióban, a Visegrádi országok közül pedig a legkisebb.

Nincs az a pénz, ami megmentené a Fideszt a bukástól: az egyszeri juttatások ugyanis ilyen körülmények mellett hamar elfogynak, utána pedig marad a drágaság, a Fidesz által felvett kölcsönök adóssága és a nélkülözés.

A magyar embereknek elegük van a Fidesz átveréseiből. Ma már mindenki tudja, hogy a pánikszerű osztogatás helyett rendszerszintű változtatásokra van szükség. A családoknak nem csak alkalmanként kell több pénz, hanem rendszeresen. Ezért javasolja az MSZP azt, hogy emelkedjen a duplájára a családi pótlék, legyen adómentes a minimálbér, a mediánbérig sávosan mindenkinek csökkenjen a személyi jövedelemadója, az alapvető élelmiszerek áfája a jelenlegi 27 százalék helyett csak 5 százalék legyen, a nyugdíjemelésbe pedig az infláción kívül a fizetések emelkedését is bele kell számítani.

Orbán Viktor és a Fidesz ma már akadály. Akadálya annak, hogy mindez valóra váljon. Az egyedüli megoldás a kormányváltás. A Fidesz bukása után egy igazságos, esélyteremtő és gondoskodó államot építünk, ahol nem csak 12 évente pár hétig kapnak valamit az emberek, hanem az év minden napján biztosítva van a megélhetésük.

A köztársasági elnök személyéről pedig a népnek kell döntenie, ez adná számára a legnagyobb legitimitást. Ezért kezdeményezzük, hogy az új Országgyűlés hozzon törvényt a közvetlen elnökválasztásról, hogy a választók dönthessenek az államfő személyéről. A jövőre összeülő új parlamentben ezért is fogunk dolgozni!

Tóth Bertalan,
az MSZP társelnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok