2011. október 21. 12:39

A Fidesz újabb vészhelyzetet teremt megyénkben

Szabolcs–Szatmár-Bereg megye lakosait újra hátrányosan érinti a kormány adótörvény változtatása – hangsúlyozta dr. Veres János, megyei elnök tegnapi sajtótájékoztatóján. A megyénkben tízből kilenc ember rosszabbul jár a Fidesz által benyújtott adó és járuléktörvény módosítások miatt.

A gyerekes családok, akár 1, 2 vagy 3 gyermeket nevelnek, ma a megyében elérhető jövedelmi viszonyok alapján, ami sok esetben nem éri el a bruttó 220.000 forintot újra rosszabbul járnak.

A Fidesz 10 éve már egyszer ugyanezt a hibát elkövette. A 2001 – 2002 – es minimálbér drasztikus emelése és a vele együtt járó járulék, és adóterhek sok céget tettek tönkre a megyében és sok ágazat kényszerült felszámolni az addigi tevékenységét. Akkor, megyénkben a teljes konfekcióipar felszámolódott, a textilipar jelentős része megszűnt, a cipőipar töredékére esett vissza, és drasztikusan csökkent az élelmiszer feldolgozásban foglalkoztatottak száma is.

Nem tanultak az akkori hibáikból!

Az akkori minimálbér 20 % - os emelése, a minimálbér+ 50 % jövedelem utáni járulékintézkedések, és az ennek hatására bekövetkezett bértorlódás óriási következményeket vont maga után az akkori foglalkoztatás területén.

A ma tervezett személyi jövedelemadó változások, a munkavállalói járulék 1 % - os emelése, és a minimálbér másfélszeresét keresők utáni járuléktöbblet, újra beláthatatlan következményekkel fog járni.

Nézzünk egy megyei példát a képviselői számításai szerint:  

Ha, ma a megyénkben egy 15 főt foglalkoztató élelmiszeripari vállalkozóra vetítjük a tervezett adó és járulékmódosításokat, további 600.000 Ft/hó többletteher hárul  a vállalkozásra, a minimálbér emelkedése és járuléktöbblete miatt. Ezt a terhet a példánál maradva, egy kétmillió forintos eredménnyel működő cég nem tudja kigazdálkodni.

Mindez veszélyes a vállalkozásra nézve, veszélyes az alkalmazottakra és nem utolsó sorban cinizmus a kormány részéről, ahogy számítások nélkül bánnak az országgal. Elfogadhatatlan az, amilyen tévútra viszik az országot és kiemelten megyénket.