mszp.hu | Belföld
2020. június 17. 12:55

A Fidesz újból cserben hagyta a munkavállalókat

A Fidesz újból cserben hagyta a munkavállalókat
A Fidesz 2010 óta elnyomja a dolgozókat, a szakszervezeteket és munkavállaló-ellenes törvényekkel szolgáltat ki több millió embert a munkaadóknak.

Az elmúlt 10 évben leépítette a szakszervezeti jogokat, ellehetetlenítette a sztrájkjogot, a rabszolgatörvény elfogadásával túlzott túlórakeretet állapított meg a munkavállalók számára, most pedig a felhatalmazási törvény árnyékában elfogadott egy olyan jogszabályt, ami miniszteri döntés alapján 24 havi munkaidőkeretet biztosít a munkaadók számára.
 
Az Orbán-kormány a multinacionális cégek oldalán áll, amivel elárul 4,4 millió magyar munkavállalót, jobb- és baloldali dolgozót egyaránt.
 
Az MSZP szerint azonban most a koronavírus-járvány okozta válságban, amikor több százezer ember veszítette el munkáját, és mellettük több százezer ember jövedelme csökkent, különösen fontos a munkavállalók védelme.
 
Az MSZP szerint újjá kell építeni a munkavállalói jogokat is. A biztos megélhetés érdekében garanciákat követelünk a dolgozóknak!
 
Ha valaki elveszíti a munkáját, akkor az álláskeresési támogatás 9 hónapon át járjon, és nettó összege ne legyen kevesebb 100 ezer forintnál!

Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra. Azt követeljük, hogy az igénylés azon munkavállalók után is benyújtható legyen, akik 2020. március 1-jét követően veszítették el állásukat.

Helyre kell állítani a munkavállalók egyéni és kollektív jogait! Szükségesnek tartjuk a „cafetéria” szabályainak helyreállítását, hogy a munkavállaló a lakhatásához, a munkába járásához, az iskolakezdéshez a fizetésén felül valódi támogatást kapjon.

Azt akarjuk, hogy érvényesüljön az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve. Ne legyen különbség az azonos munkát végző férfiak és nők, valamint az ország különböző részein dolgozók bére között.

Szükségesnek tartjuk, hogy maximalizálják a vállalatokon belüli bérkülönbségeket, hogy útját álljuk az irreálisan magas vezetői fizetéseknek. A vállalatvezetők bónusza ne haladhassa majd meg az alapbérük 20 százalékát, és a 10 millió forintot meghaladó vezetői bérek ne legyenek levonhatók a vállalat adóalapjából, mint költség. Kezdeményezzük, hogy a vállalatok nyereségének egy részét egyenlően osszák fel a mindenkori munkavállalók között.

A szakszervezetek tevékenységének és jogainak bővítése érdekében kezdeményezzük, hogy pénzügyi helyzetük erősítése érdekében részesüljenek ugyanúgy a személyi jövedelemadó 1 százalékából, mint a civil szervezetek és az egyházak, az állam pedig tegyen mellé ugyanennyi költségvetési támogatást. A szakszervezetektől pedig elvárjuk, hogy vegyenek részt a jövedelempótló támogatás elosztásában.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke