mszp.hu | Belföld
2019. november 25. 16:09

A Fidesz újra dönthet: a munkavállalók, vagy a multik oldalára áll?

A Fidesz újra dönthet: a munkavállalók, vagy a multik oldalára áll?
Az Orbán-kormány már 9 éve a multinacionális cégek oldalán áll, legyen szó a sztrájkjog ellehetetlenítéséről, a cafeteria megvonásáról vagy a rabszolgatörvényről.

Most novemberben, egy éve annak, hogy a Fidesz benyújtotta az országgyűlésben azt a törvényt, amely a munkaerőhiányt a túlóra megnövelésével, kötelező robottal akarja enyhíteni, amivel elárul 4,5 millió magyar munkavállalót.
 
Ne feledjük, hogy a Fidesz az országgyűlési választás után egyből hátat fordított a dolgozóknak azzal, hogy néhány nap alatt elvette a lakástakarékok állami támogatását, közel 7 ezer állami alkalmazottat tett utcára és egy tollvonással elvette a munkavállalóknak adott béren kívüli juttatásokat.
 
Ezekkel a lépésekkel az elnyomó kormány a keményen dolgozó emberek helyett, a multinacionális cégek oldalára állt!  
 
Ezért kezdeményeztünk tavaly decemberben együttműködést a többi ellenzéki párttal annak érdekében, hogy közösen akadályozzuk meg a rabszolgatörvény elfogadását a parlamentben. Ezért hoztuk létre az egységet a parlamentben, majd létrejött az egység az utcákon is, szakszervezetek, civil szervezetek, pártok együtt, egységesen álltak a színpadon a január 5-i tüntetésen.
 
Ugyanakkor a nagyvállalatok sok helyen megpróbálják ellehetetleníteni a szakszervezeti érdekérvényesítést, a kormány támogatása mellett. És ez tény, hiszen ezt élik meg minden nap például a Suzuki-gyár dolgozói is.
 
Most ősszel pedig elérkezett az a pillanat, hogy a cégek elkezdtek kifutni a 250 órás túlórakeretből, ezért egyre több helyen akarják érvényesíteni a rabszolgatörvény adta lehetőséget a dolgozók kizsákmányolására.
 
A magyar dolgozók azonban nem ezt érdemlik, hanem a kollektív jogok tiszteletben tartását, magasabb életszínvonalat és fizetéseket, éppen ezért az MSZP kezdeményezésére, összellenzéki támogatással benyújtottuk a rabszolgatörvény eltörléséről, és a Magyarország törvényeit, a dolgozók jogait sárbatipró multik megrendszabályozásáról szóló javaslatunkat.
 
2019. november 26-án, kedden 11 órakor, a Vállalkozásfejlesztési bizottság kormánypárti tagjai újra dönthetnek: a magyar dolgozók, vagy a multik oldalára állnak.
 
Mi, baloldali pártként továbbra is a magyar munkavállalók és a szakszervezetek természetes szövetségesei vagyunk, támogatjuk az érdekvédelmi harcukat a Magyar Országgyűlés falain belül és azon kívül is, a megnyomorító, a modern kori rabszolgaságot bevezető törvények ellen.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok