A Fidesz vádjainak tételes cáfolata

A Fidesznek nincs érdemi válasza az ellenzéki gazdaságpolitikai alternatívára, ehelyett kiragadott statisztikai adatokkal próbál félrevezető, lejárató kampányt folytatni.

Részletek az ellenzéki tárgyalásokra kiadott Fidesz közleményéből: "Gazdaságpolitikai tanácsokat hallgatni az MSZP-től olyan, mintha egy tömegkarambol okozójától hallgatna vezetési tanácsokat az ember."

A vádak konkrétan: "A 2002-2010 közötti szocialista és liberális gazdaságpolitikai kormányzás zárómérlege: nyolc év alatt megduplázódott a munkanélküliség, megduplázódott az államadósság, 2,5-szeresére nőtt a rezsi."

1.: Nyolc év alatt megduplázódott a munkanélküliség

Ebben az időszakban tört ki a világgazdasági válság, ami számos, hozzánk hasonlóan exportorientált országot erősen megviselt. Ebben a nyolc évben 80 százalékkal nőtt a munkanélküliség Cipruson, Spanyolországban és még Luxemburgban is, sőt, Írországban megháromszorozódott. Az USA-ban a munkanélküliség ebben a nyolc évben 66 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor ebben az időszakban a foglalkoztatás Magyarországon - a válság ellenére, a hatásos kormányzati beavatkozások, így pl. a tb-járulékok mérséklése következtében - csak kevesebb mint százezer fővel, azaz 2,5 százalékkal csökkent.

2.: Az MSZP kormányok nyolc éve alatt megduplázódott az államadósság

Az eladósodottságot a komoly elemzések nem így vizsgálják. De ha ezt a számsort vesszük, hozzá kellett volna tenni, hogy az első Orbán-kormány működésének négy éve alatt - az 1997 végi és a 2001 végi EU statisztikai adatokat összevetve - az államadósság 45 százalékkal nőtt.

Ha ez az ütem nem 4, hanem 8 évig érvényesül, akkor az adósság nyolc év alatt megduplázódik. Vagyis az első Orbán-kormány adósság növelési sebessége lényegében azonos volt a későbbi szocialista kormányokéval. (Az EU államadóssági adata hazánkra nézve: 1997 vége: 5468, 2001 vége 7953 milliárd forint)

A friss, 2013 végére vonatkozó EU prognózist és a 2009 végi korrigált adatot összevetve, ha közgazdasági szempontból teljesen jogosan csökkentjük az induló adósság értékét a magánnyugdíjpénztárakban addig félretett és utána államosított mintegy 2400 milliárd forinttal, akkor 29 százalékkal nő (18048 milliárd forintról 23241 milliárd forintra). Tehát az első és a második Orbán-kormány nyolc éve érdemben együttesen ugyancsak közel megduplázza (87 százalékkal növeli) az államadósságot.

3.: 8 év alatt 2,5 szeresére nőtt a rezsiköltség

A rezsi legnagyobb részét az energiaköltségek teszik ki. Mivel hazánk alapvetően importra szorul, a fő árnövelő tényező a világpiaci árak emelkedése, nem a kormány tevékenysége.

A Brent olaj ára 2002 tavaszán 27 dollár, 2010 tavaszán 80 dollár körül volt, azaz dollárban is háromszorosára emelkedett. Vagyis a rezsiköltségek valóban jelentős emelkedése alapvetően külső folyamatok következménye.

Ugyanakkor az átlagos nettó bérek 2001 és 2009 között lényegében megduplázódtak, a reálbérek pedig negyedével emelkedtek. Ennek fényében érdemes értelmezni a rezsiköltségek kétségkívül jelentős emelkedését.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes