MTI/mszp.hu | menekültek nyugdíj
2015. szeptember 04. 11:55

A Fidesz végighazudta az elmúlt nyolc hónapot

A tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő törvényjavaslatok és a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetősége.

Legyen lehetőség a férfiak korai nyugdíjazására

Gúr Nándor a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségét szorgalmazta. Szavai szerint csak minden ötödik férfi tud ilyen jogosultságot szerezni, s járulékbefizetésük 15 évre elegendő. A férfiak születéskori várható életkora ugyanakkor csak 72 év - tette hozzá, jelezve, a férfiaknak valós 40 évet kellene szerezni, míg a nőknél beszámítják a gyermeknevelés idejét is. A szocialista politikus szerint a "kormányzati pazarlás" visszafogásával megvalósítható lenne az intézkedés.

A Fidesz végighazudta az elmúlt nyolc hónapot

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka utalva a napirend előtti felszólalásokra, kiemelte: Tuzson Bence megkezdte a parlamenti képviselők listázását, amikor meglobogtatta azon képviselők listáját, akik miatt a Fidesz nem tudja átvinni alkotmányellenes javaslatát. A lista élén azonban Orbán Viktor, Kövér László és Szijjártó Péter állnak - jegyezte meg.

A törvényjavaslat célja nem a menekültkérdés megoldása, hanem a magyar emberek alapvető jogainak korlátozása és ehhez még a honvédséget is felhasználnák. Szerinte a Keleti pályaudvaron és az ország pályaudvarain tomboló káoszért nem az unió vagy Németország vezetői, hanem a Fidesz és Orbán Viktor a felelős. Úgy fogalmazott: a Fidesz végighazudta az elmúlt 8 hónapot, semmibe vették a schengeni szabályokat, hazardíroznak a magyar emberek utazási szabadságával, orosz rulettet játszottak magyar emberek biztonságával, egészségével, szabadságjogaival, az ideérkező menekültek életével.

Úgy látta: a menekültügy kezelésében az elmúlt hónapok kormányzati politikája a totális csőd. Már ha a cél Magyarország nyugalmának és a magyar emberek biztonságának a szavatolása volt - jegyezte meg, hozzátéve: a káoszért a Fidesz és a kormány a felelős, hiszen már januárban tudták, hogy idén akár 100 ezres nagyságrendű menekülthullámmal kell megbirkózni, de nem tettek semmit. Hozzátette: a nagy balkáni versenyfutás startpisztolyát a kormány sütötte el, a kerítésépítés bejelenésével, ma már kijelenthető: nem csökkent, hanem többsörösére nőtt a magyar-szerb határt átlépők száma. Felvetődik a kérdés: a Fidesz és Orbán Viktor kormánya totálisan alkalmatlan a helyzet kezelésre vagy szándékosan fokozza a feszültséget, hogy igazolja a rendteremtést. A javaslatok alapján ez utóbbit tudják elképzelni - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a javaslatok alapján engedély nélkül átkutatható lenne bármely magyar állampolgár lakása, a honvédség katonái intézkedhetnének, közúti ellenőrzést és tömegoszlatást végezhetnének. Olyan jogosítványai lennének, mint ha megszálló hatóságok lennének. Szavai szerint a rendszerváltás legalapvetőbb konszenzusát készülnek felrúgni, amikor feljogosítják a honvédséget a rendészeti fellépésre. Ilyen esetben egy normális demokráciában egy kormány bocsánatot kér és beadja a lemondását. Felszólított: vonják vissza a magyar állampolgárok alapvető jogait korlátozó javaslatát.

Alkotmánysértő a kormányzati javaslat

Bárándy Gergely azt válaszolta Dunai Mónikának, hogy kérje számon a kormányon, mit keresnek a menekültek Budapesten. A képviselő szerint a kormányzat bevándorlási törvényjavaslata alapvető jogokat korlátoz, amire csak különleges jogrend bevezetésekor lenne lehetősége a kormánynak. Alaptörvény-módosításra van szükség ahhoz, hogy ilyen intézkedéseket lehessen bevezetni - mondta, hozzátéve, hogy a kormány ehelyett egy új fogalmat generált, a válsághelyzetet, ami újból és újból meghosszabbítható hat hónapra. Ez így durva megkerülése az alkotmányos szabályoknak - jelentette ki.

Bárándy Gergely szerint azért nem konszenzusos javaslatot terjesztett elő a Fidesz, mert akkor nem tudna bűnbakot képezni.

"Üljünk le egyeztetni, mi akár alaptörvény-módosításra is nyitottak vagyunk a témában" - mondta.