A Fidesz vegye komolyan a civil nőket!

Az MSZP Nőtagozata aggodalommal figyeli a családon belüli erőszakkal foglalkozó kormányzati munkacsoport munkáját, és azt, ahogy ez a bizottság a témával foglalkozó civil munkacsoport javaslatait kezelte és kezeli.

Felháborodással értesültünk arról, hogy a kormányzati oldal együtt nem működése miatt a civilek kénytelenek voltak kivonulni a tárgyalásokról. Értetlenül állunk Balog Zoltán miniszter úr hozzáállása előtt, és nem értjük, hogy miért kell felesleges konfliktusokat generálni, csak azért, hogy a kormányzati oldal később úgymond „nyitottságot mutathasson”. Ettől függetlenül örömmel nyugtáztuk, hogy szerdai sajtótájékoztatóján Balog miniszter úr már békülékenyebb hangot ütött meg.

Üdvözöljük azt a törekvést is, hogy a családon belüli erőszak, mint bizalmi viszonnyal történő visszaélés súlyosabb büntetési tételt vonjon maga után, mint egy „sima” bántalmazás. A fennmaradó vitás kérdésekben az MSZP minden tekintetben osztja a civilek álláspontját: úgy véljük, hogy a törvénynek védenie kell a nőket a volt partner bántalmazásától és zaklatásától is; támogatjuk, hogy a családon belüli erőszak hivatalból üldözendő bűncselekmény legyen a megfélemlített áldozatok lelki tehermentesítése céljából; és azzal is egyetértünk, hogy a lelki és gazdasági bántalmazás, sérelemokozás is kerüljön bele a normaszövegbe.

Határozottan felszólítjuk a Fideszt és a kormányt, hogy a felesleges politikai cirkuszok generálása helyett együttműködőbben és nagyobb elkötelezettséggel foglalkozzon az igazi kérdéssel, azzal, hogy ma is hetente átlagosan egy nő hal meg a családon belüli erőszaknak köszönhetően! Felszólítjuk a Fideszt és a kormányt, hogy ne csak hallgassa, hanem hallja is meg a civilek javaslatait, hiszen ezek a szervezetek nagy tapasztalatot és szakmai tudást halmoztak fel az évek során a családon belüli erőszak jelenségével kapcsolatban!
 

Gurmai Zita,

az MSZP Nőtagozatának elnöke