Észak Online
2012. május 25. 14:45

'A Fidesz zsebre tenné az országot'

Gúr Nándor szerint ezt célozzák az állami földbérlet-pályázatokon tapasztalt döntések is. Ezt nem lehet engedni.

Az állami földbérletpályázatok ügyében az MSZP-nek két fontos dolga van: feltárni és nyilvánosságra hozni a visszaéléseket, kormányra kerülve pedig helyreállítani a törvényes állapotokat. Jelenleg viszont mindent meg kell tenni a Fidesz azon törekvése ellen, hogy a magyarországi létet a korrupció határozza meg, s meg kell akadályozni azt is, hogy ez a politikai-gazdasági erő egyszerűen csak zsebre vágja az országot. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke beszélt pénteken Miskolcon.

A szocialista politikus emlékeztetett a Bükki Nemzeti Park földbérletpályázatával kapcsolatos botrányokra. Mint ismert, a park 3000 hektárnyi, a kezelésében lévő állami földet szeretett volna pályázat útján bérbe adni. A pályázatot eredetileg olyan feltételek mellett írták ki, hogy annak lehetséges nyertesei a helyi gazdák legyenek. Ez viszont nem tetszett a minisztériumnak, az igazgatót kirúgták, a pályázatot visszavonták. Új pályázatot írtak ki. Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy a bérbe adott földek felét három, közel háromnegyedét öt pályázó nyerte el. Olyanok, akiknek közük sincs a gazdálkodáshoz. A helyi gazdák viszont alig kaptak valamit. Gúr Nándor arra is felhívta a figyelmét, hogy a jelenség nem egyedi, hasonló ügyekről lehet beszámolni Baranya, Békés, vagy Fejér megyéből is. Az meg – mondta a politikus – mindennek a teteje, hogy a pályázatok bírálati szempontjait titkosították. Az MSZP ezt felháborítónak tartja, a párt ezért tette elérhetővé a birtokába jutott szempontrendszert a www.mszp.hu-n, és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy a földbérlet-pályázatokkal kapcsolatos ügyek világosan illeszkednek Orbán Viktorék politikájába: mást mondani a választások előtt, s mást tenni a győzelem után. Mint elmondta, annak ellenére az adóztatás, a megszorítás politikáját folytatja a Fidesz, hogy két éve, a kampányban, de még az országgyűlési választások második fordulójának éjszakáján is gyökeresen mást ígértek. Folyamatosan arról beszéltek például, hogy kiszámítható politikájukkal és adócsökkentő programjukkal talpra állítják a gazdaságot, arról, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet hoznak létre, s arról, hogy két héten belül rendet tesznek az országban, olyan közbiztonság lesz itt, amilyen még sohasem volt.

Ezzel szemben bevezették az egykulcsos adót, amivel csak a gazdagok jártak jól, s elvették a kiskeresetűeknek segítséget nyújtó adójóváírást. Európai csúcsot döntött, hogy 27 százalékra emelték a szegények adóját, az áfát. Emelték az élőmunkára rakódó járulékterhet is. Nem csoda, hogy a gazdaság recesszióba fordult, az idei első negyedév 1,4 százalékos GDP-csökkenést produkált. Munkahelyeket érdemben nem sikerült teremteni, az álláshelyek száma ma nagyjából ugyanott van, mint 2010-ben.

Megnyirbálták az Alkotmánybíróság jogkörét, hogy ne avatkozhasson be a nyilvánvalóan alkotmányellenes politikájukba. Olyan új, csak a saját értékrendjüket tükröző alkotmányt fogadtak el, amit így más pártok elutasítottak. A bírók nyugdíjaztatása, a médiatörvény a demokrácia lebontását célozzák. Politikai nyilatkozatokat akasztatnak ki a hivatalok falára, alaptörvény-asztallal szórakoztatják a jónépet.

Indoklás nélkül rugdostak ki több ezer közszolgát, a forint gyengítésével devizahitelesek tízezreit lehetetlenítették el. Közben végtörlesztést hirdettek, amelyet csak azok tudtak igénybe venni, akiknek amúgy is volt pénzük (azzal viszont nem kellett elszámolniuk, hogy honnan). Elkobozták az emberek magán-nyugdíjpénztári megtakarításait, annak egy részét a tőzsdén játszották el. Olyan családtámogatási rendszert vezettek be, amivel megint a gazdagok jártak jól: a miniszterelnök a négy gyereke után havi 100 ezer forint feletti adókedvezményt tud igénybe venni, más viszont, akinek szintén négy gyereke van, nem, mert nem keres annyit, amennyiből ezt le lehet írni.

Hamarosan életbe lép az új Munka törvénykönyve is, amelyben például elveszik a délutános pótlékot, az éjszakást pedig drasztikusan csökkentik. Bevezették a közfoglalkoztatási minimálbért, csökkentették az álláskeresési támogatásra kiosztható összegeket, jól lehet, a járulékokat továbbra is beszedik. Az álláskeresők a korábbi kilenccel szemben ma már csak három hónapig kapnak pénzt, így sokan szorultak ki a rendszerből – sorolta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy eközben új adónemek tucatjaival (a legújabbak a banki tranzakciós adó és a telefonadó) ütik a szolgáltatókon keresztül az embereket. Merthogy – fogalmazott Gúr Nándor – ezeket a kiadásokat a cégek átterhelik a fogyasztókra, efelől ne legyen senkinek semmi kétsége, sőt, ez már be is bizonyosodott korábbi adók esetében.

Az MSZP alelnöke szerint két évvel ezelőtt a Fidesz óriási esélyt kapott arra, hogy 2/3-os parlamenti mandátumarányával csodát tegyen. Nem tudott ezzel élni, hatalmát arra használja, hogy „zsebre tegye az országot".