népszava.hu | Belföld | Sargentini-jelentés
2018. szeptember 13. 15:14

A Fideszen múlik, egy szavazással megszüntethető a 7. cikk szerinti eljárás

Az MSZP-Párbeszéd szövetség szerint egy napon egyetlen szavazással megszüntethető a 7. cikk szerinti eljárás: ismét benyújtják az összes, a Fidesz által korábban elgáncsolt javaslatukat, melyek elfogadásával helyreállítható a magyar jogállamiság. A vasárnapi tüntetéssel ennek szeretnének érvényt szerezni.
A Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán egy olyan párt beszél csalásról, ami 46 százalékból faragott magának kétharmadot - mondta el az MSZP sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, a párt elnöke. Mint arra felhívta a figyelmet, a Fidesz 2009-ben még követelte, hogy az Európai Unió védje meg
Magyarországot annak kormányától - és most pontosan ez történik. A jelentés nem az országot, hanem a kormányt ítéli el.

Az Európai Parlamentben azt mondták ki, hogy az unió értékei minden uniós polgárra vonatkoznak. A magyar szavazók 84 százaléka választotta ezeket az értékeket az EU-csatlakozásról tartott népszavazáson

– szögezte le Tóth. Szerinte a Sargentini-jelentés a magyar emberek mindennapjairól szól. Mert például amíg a Fidesz bíróságokat hoz létre magának, mindenki más éveket várhat ügyei rendezésére. Az uniós pénzeket bezsebelik a tízmilliós órákban pörköltezni induló oligarchák, míg a kisvállalkozók nem jutnak állami megrendeléshez, és az adóforintokból hazudik az adófizetők szemébe a kormány.

Összegyűjtöttük azokat a tervezeteket és javaslatokat, amiket az elmúlt években benyújtottunk az Országgyűlés elé, és amiket ha megszavaznak, meg se születik ez a jelentés

– mondta el a pártelnök, előkapva egy vaskos dossziét. Az MSZP újra az Országgyűlés elé fogja ezeket terjeszteni: nem az Európai Bíróságon kell csatát vívni, hanem a magyar Országgyűlésben kell elfogadni ezeket a javaslatokat, és azonnal megszűnik bármilyen eljárás jogalapja - hangsúlyozta Tóth.

A Fideszt már csak a magyar hazafiak és az EU állíthatja meg

– jelentette ki Karácsony Gergely. Karácsony a vasárnapi tüntetésről beszélt, ahol a magyarok is megléphetik azt, amit már meglépett az Európai Unió. Mint mondta, a tüntetésről jelenleg is zajlanak az egyeztetések más szervezőkkel, hogy egyetlen közös esemény jöhessen létre, ahol, ahogy Karácsony fogalmazott:

mindenkire számítunk, aki szeretne magyar és európai polgár is maradni, és aki hisz abban, amiben Petőfi: "haza csak ott van, hol jog is van".