mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. május 21. 14:10

A fideszes alapítványok adócsökkentése helyett a kormány tegye adómentessé a minimálbért!

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón kifejtette, hogy azért nem teszik adómentessé a minimálbért, mert azzal jelentős bevételektől esne el az államkassza. A kínos magyarázatok sorában eddig talán ez a legaljasabb, mivel a Fidesz a napokban olyan javaslattal állt elő, amely szerint a fideszes kifizetőhelyként működő alapítványok illetékmentességben részesülnének, társaságiadó-kedvezményt kapnának, sőt még az őket támogató cégek is adókedvezményt kapnának. Ezzel mekkora bevételtől fog elesni az állam?

A kormánynak valójában nem a bevételek kiesésével van problémája, hanem azzal, hogy az az összeg az emberekhez kerülne és nem valamelyik fideszes haver további gazdagodását szolgálná.

Az MSZP javaslatával 15%-kal emelkednének a legalacsonyabb fizetések, az adócsökkentés révén pedig mindazoknak növekedne a bére, akik bruttó 321 ezer forintnál kevesebbet keresnek, így 2,3 millió ember helyzete javulna. Rajtuk akar spórolni a kormány, miközben önszántából képes lemondani az állami bevételekről azért, hogy a fideszes alapítványoknak és az ott ülő fideszeseknek még több pénze legyen.

Az MSZP szerint a megélhetés támogatása is életmentés, éppen ezért az alacsony magyar fizetéseket meg kell emelni! A Fidesz azonban nem hajlandó erre, így a dolgozók számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri, 2022 után adómentessé teszi a minimálbért. Továbbá meg fogjuk állítani a közvagyon magánalapítványokba való átjátszását, ezért a kormányváltást követően meg fogjuk szüntetni a Fidesz által kialakított rendszert és vissza fogjuk szerezni az állami vagyont.

MSZP