mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 30. 10:11

A fideszes alapítványok kerüljenek vissza a Közbeszerzési Törvény hatálya alá!

A fideszes alapítványok kerüljenek vissza a Közbeszerzési Törvény hatálya alá!
Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, hogy kerüljenek vissza a Közbeszerzési Törvény hatálya alá a fideszes kifizetőhelyként létesített alapítványok – jelentette beTóth Bertalan, a szocialisták társelnöke a Klubrádióban kedden.

„A Közbeszerzési Törvény szigorításával a közpénzek elköltését szigorúbban (..) lehet ellenőrizni”, a mostaninál mindenképp – mondta.

Lesznek eszközei a következő kormánynak is, hogy befolyásolja ezeknek az alapítványoknak a működését: „egy országnak a legfontosabb törvénye, az, bármilyen hihetetlen, (…) a költségvetés, tehát hogy a közösből mire fordít az állam és mire nem” – emelte ki, hozzátéve: „ne zárjuk ki, hogy az ellenzék kétharmados többséget szerez 2022-ben”.

„Vérlázítónak” nevezte, ami a Mathias Corvinus Alapítványnál történik: hogy a válság kellős közepén, amikor megélhetési válságban van többmillió magyar ember, „kisnyugdíjasok, munkanélküliek, és vállalkozások mennek tönkre, akkor most az volt a legfontosabb, hogy tavaly év végén százmilliárd forintot kapjon a gazdaságvédelmi alapból”.

Ebből most egyelőre 1,4 milliárd, de akár kétmilliárd forintot költhet ez az alapítvány reklámra és marketingre – mutatott rá.

„Ezt azért hadd emeljem ki, mert ennek az alapítványnak a példája mutatja azt, hogy mi várhat majd az egyetemi átalakítások során ezekre az alapítványokra: nagy valószínűséggel ugyanilyen kifizetőhelye lesz a Fidesznek az elkövetkezendő időszakban, pláne úgy, hogy a Közbeszerzési Törvény sem vonatkozik ezekre” – mondta a társelnök.

Ezért nyújtja be pártja a javaslatát a Közbeszerzési Törvény szigorításáról. Ez egy ellenzéki pártnak kötelessége is – mutatott rá.

Az alapítványok létesítése egyébként valamennyire „jelzi, hogy a kormányzat nem biztos a ’22-es sikerében, győzelmében” – jegyezte meg.

A Mathias Corvinus Alapítványnak juttatott százmilliárd forintnyi közpénz, meg az általa birtokolt Richter- és MOL-részvények nyeresége a Fidesz oligarcha-hálózatába vándorol; „olyan rendszert építettek ki, amelyhez nagyon-nagyon nehéz hozzányúlni”. De „meg fogjuk találni rá a megoldást” – jelentette ki.

„Meg fogjuk találni a megoldást, hogy legalább a közpénz-elherdálást meg lehessen akadályozni” -ismételte meg, hozzátéve: ez azért nehéz, mert a fideszes kormányzat nemcsak a közbeszerzési törvényt módosította, hanem az Alaptörvényt is.

„Erre szoktuk mondani, hogy alaptörvénybe foglalták a lopást, merthogy ezeket a közérdekű alapítványokat csak sarkalatos, azaz kétharmados törvénnyel lehet megszüntetni, átalakítani” – mondta.

Ráadásul ezeknél az alapítványoknál fideszes „érdekességként” a kuratórium gyakorolja az alapítói jogokat, tehát ha kiesik egy kurátor, maga a kuratórium nevezi ki az utódját – mutatott rá.

Kérdezték a társelnököt Patyi András, korábban a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora kinevezéséről a Kúria elnökhelyettesévé.

Tóth azt mondta: Patyi pártállása és hovatartozása az előző választások során egyértelműen kiderült; „sajnos folytatódik a jogállamiság leépítése” és a még megmaradt, „talán némileg független” igazságszolgáltatás elfoglalása, például az ítélkező bírákra való befolyásolási kísérlet például bírósági vezetők által kiadott jogegységi határozattal.

„Azért még ott tartunk, hogy a tárgyalótermekben a bírók hozzák meg az ítéleteket” – emelte ki Tóth a gyakorlat kedvező oldalát, hozzátéve: meg lehet állítani az elfoglalás folyamatát, „’22-re nagyon készülünk”.

 

 

 

 

Kapcsolódó párttagok