Belföld | demokrácia központ közlemény
2012. november 15. 09:01

A fideszes alpolgármesternek nyolc, nekünk nem

Minden jel szerint saját alpolgármesterük vezette félre a XVIII. kerület kormánypárti képviselőtestületét, amikor tavaly decemberében nyolcmillió forint sporttámogatásról döntöttek egy olyan társaság javára, amelyről úgy tudták, hogy az önkormányzati tulajdonban áll.

A főváros egyetlen élvonalbeli férfi kézilabdacsapata mögött a Pestszentlőrinci Önkormányzat többségi tulajdonában lévő FTC-PLER Kft. áll. A társaság a 2011. augusztusi taggyűlésén a TAO-támogatás sikeres lehívása érdekében döntést hozott egy száz százalékig saját tulajdonú utánpótlássport kft. létrehozásáról és az alapítói feladatokkal az ügyvezetést bízta meg.

A tagok egybehangzó döntése ellenére az egyik ügyvezető a Kézilabda Utánpótlás Kft.-t a saját tulajdonaként jegyezte be, majd arra hivatkozott, hogy tettét Lévai István Zoltán alpolgármester szóbeli engedélye alapján követte el. 2011. december 15-én a XVIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete Lévai István Zoltán javaslatára 8 millió forint önkormányzati támogatást szavazott meg a Kézilabda Utánpótlás Kft. részére.

Felmerül a képviselő testület szándékos megtévesztésének alapos gyanúja, mivel az előterjesztésben a Kézilabda Utánpótlás Sport Kft-t úgy mutatják be, hogy az az önkormányzat társaságának a kizárólagos tulajdonában áll, a képviselők pedig ennek tudatában szavazták meg a 8 milliós támogatást.

A sajátos módon „privatizált” utánpótlás kft. a nyolcmillió forintos önkormányzati támogatáson túl egyéb javakra is szert tett. A kerületben sportoló gyermekek – szintén engedély nélküli – leigazolása után a társaság tavaly lehívott további 140 millió forint TAO-t is. Ezen összeg felhasználásáról a képviselők a mai napig semmit nem tudnak.

Az MSZP Demokrácia Központja az ügyben feljelentést tett a BRFK Gazdaságvédelmi osztályán hűtlen kezelés és esetlegesen felmerülő más bűncselekmények gyanúja miatt. A pestszentlőrinci MSZP-frakciója pedig a soron következő képviselő-testületi ülésen fegyelmi eljárást kezdeményez az alpolgármester és a megtévesztést szolgáló előterjesztést kézjegyével hitelesítő jegyző ellen.

A kár megtérülése érdekében a szocialista frakció kezdeményezi, hogy a polgármester indítson polgári pert a támogatás és a csalárd módon magánosított Kézilabda Utánpótlás Kft. tulajdonjogának visszaszerzése érdekében.

Legény Zsolt
az MSZP Demokrácia Központjának vezetője

Kőrös Péter
az MSZP XVIII. kerületi frakcióvezetője