A fideszes bankbotrány nyomában - Országgyűlés

Bankcsalás, bankbotrány, takarékszövetkezetek lenyúlása, bajba jutott önkormányzatok. Ülésezett a parlament.

Buda-Cash: öt éve itt minden zsebben a Fidesz keze van

Lukács Zoltán napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a Fidesz megpróbálja a felelősséget elhárítani és másra kenni a DBR-bankbotrány ügyében. A Fidesz bábáskodása mellett alakult a bank 1,5 éve, ahonnan 100 milliárdot "kiloptak", majd tönkre is ment. Felidézve az előzményeket azt mondta: nem igaz, hogy ötévenként lehetett, hanem ennyi időnként kellett ellenőrizni a brókercégeket. Ez módosító javaslattal került az akkori törvénybe, amit a Fidesz megszavazott - mondta. Hagyják abba ezt a színjátékot, koncentráljanak arra, hogy az érintettek 100 százalékos kártérítést kapjanak - hangoztatta.

Miért lát a bankcsalásban jó üzletet a Kormány?

Burány Sándor arról érdeklődött, hogy miért látott a kormány jó üzletet a Széchenyi Bankban, amikor 2013-ban 49 százalékos tulajdonrészt szerzett. Álláspontja szerint nyilvánvaló volt, hogy a bank "ijesztő számokat produkál", abban az évben 2 milliárd forint volt a vesztesége. Kitért arra is: a bank engedélyét a jegybank tavaly visszavonta és feljelentés is született hűtlen kezelés gyanújával. A szocialista politikus azt is kérdezte: miért döntött úgy a kormány, hogy közpénzből kártalanítja a károsultakat.

Takarékszövetkezetek lenyúlás után

Tukacs István egy komplett pénzügyi hálózat "elcsaklizásának" egy legszégyenletesebb módjaként beszélt a takarékszövetkezetek integrációjáról. Azt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, tagadja-e, hogy a törvény erejénél fogva elvettek egy pénzügyi hálózatot, bevásárolták a magyar államot, majd a működés szabályainak módosítása után "átjátszották a haveroknak". Kifogásolta azt is, hogy egyes takarékszövetkezetek rekordidő alatt váltak bankká.

Mikor nyújtanak megfelelő segítséget a bajba jutott önkormányzatoknak?

Varga László arról beszélt, hogy az önkormányzatoknak hárommilliárd forintjuk "ragadt be" a DRB-bankcsoportban. Közölte, hogy a kormány 245 millió forintos rendkívüli támogatást ad 67 önkormányzatnak, de azt információi szerint vissza kell fizetniük néhány hónapon belül. Rámutatott, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap nem vonatkozik az önkormányzatokra, így azok semmilyen módon nem kaphatnak kártérítést.

Meddig falaznak a fideszes és Fidesz szövetséges bűnözőknek?

Harangozó Tamás elmondta, a Fidesz politikai szövetségesének, a Lungo Dromnak a tagját, Sárközi János Józsefet, szekszárdi roma nemzetiségi önkormányzat elnökét befolyással üzérkedés miatt jogerősen egy év nyolc hónapra felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Közölte, Baranyi Istvánt, Pusztaföldvár fideszes polgármesterét költségvetési csalás elkövetése miatt ítélték jogerősen pénzbüntetésre. Az ítéletek dacára "az elítélt fideszes és Fidesz-szövetséges bűnözők" folytathatják politikai pályafutásukat - tette hozzá.

Mit gondol az összeférhetetlenségről?

Mikor kerülnek kifizetésre a munkabérek és szociális támogatások?

Becsukta a szemét, vagy maszatol?

Harangozó Gábor a DRB-bankbotrányról beszélt, és felidézte, a bank 1-1,5 éve még takarékszövetkezetként működött, megbízható, jó intézetként ismerték Somogy megyében. A mostani kormány bábáskodása, engedélye mellett született meg a bank olyan tulajdonosi háttérrel amelyet ismerniük kellett - közölte, és idézett egy 2010. szeptemberi vizsgálatot, amelyben szabálysértéseket állapítottak meg. Ezt követően határozatot hoztak arról, hogy negyedévente beszámolót kell közölni. Mi történt a negyedéves beszámolókkal, tudtak arról mi történt a banknál? - kérdezte, és Matolcsy György MNB-elnök lemondását követelte.

Lesz-e vizsgálat az Országos Roma Önkormányzat pénzköltései miatt?

Teleki László arról kérdezte az ügyészséget, hogy kívánnak-e vizsgálatot, nyomozást indítani az Országos Roma Önkormányzat pénzköltései miatt. Felidézte: a szervezet irreális áron szerzett be irodabútorokat, számítógépeket, túlárazta gépkocsi-bérlését. A politikus szerint ha nem indul vizsgálat, az további feszültséget okoz a társadalomban.

Hol a dohány?

Legény Zsolt szerint bizonytalanságban vannak a dohánytermesztők, mert nem tudják, kapnak-e kiegészítő támogatást. Ezt korábban uniós forrásból adták, azonban ez a lehetőség megszűnt. Azt kérdezte: lesz-e lehetőség nemzeti forrásból támogatást kapni. Azt is ismertette, hogy az ágazat 25-30 ezer embernek ad szinte egész évben munkát a leghátrányosabb szabolcsi régióban.

Napirend után

Az MSZP-ből Tóth Bertalan a költségvetési csalásban bűnösnek talált Baranyi István pusztaföldvári polgármester lemondását sürgette. Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt sok nőnek jóval többet kell majd dolgoznia más napokon a kereskedelemben. Demeter Márta a kormány külpolitikáját bírálta, Tukacs István az Egészséges Magyarországért nevű koncepciót, Teleki László pedig a szociális ellátórendszer átalakítását kritizálta. Varga László esélyteremtést követelt a leszakadó vidéknek.