MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2016. december 12. 19:25

A fideszes elitnek luxuskörülmények, a többieknek semmi - Országgyűlés

Szolnok polgármestere, gyermekétkeztetés, PISA-felmérés, Nyílt Kormányzati Együttműködés, munkavédelmi helyzet. ülésezett a parlament.

A fideszes elit luxuskörülmények között él, miközben a többieknek semmi sem jut

Gúr Nándor szerint "az urizáló fideszes elit" luxuskörülmények között él, miközben a többieknek semmi sem jut. Miközben egyesek kifosztják az országot, hatszázezer, zömmel negyven év alatti szakképzett ember arra kényszerült, hogy elhagyja hazáját - tette hozzá. Közölte, az MSZP évek óta fizetésemelést szorgalmaz, a mostani minimálbéremelés azonban megkésett, mert nem hozza azokat vissza, akik elmentek.

Nettó 100 ezer forintos, adómentes minimálbérre, új nyugdíj-megállapítási szabályokra, az energiaárak és az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére van szükség - hangoztatta.

Lép-e a kormányfő a szolnoki polgármester ügyében?

Gőgös Zoltán azt idézte fel, hogy néhány hete Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) szolnoki polgármester a városi közgyűlés ülésén trágár szavakkal illetett idős hölgyeket. Emberileg és politikusként is óriási hibát vétett a polgármester, amit viszont nem hajlandó elismerni - mondta a szocialista politikus, aki azt kérdezte a kormányfőtől, tesz-e lépést az ügyben.

Miért akarják a BME egyik karát kiszakítani?

Hiller István azt mondta, a Műegyetem szenátusa határozatban tiltakozik az ellen, hogy "kiszakítsák" a gazdasági és társadalomtudományi kart az egyetemből és az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) "tegyék". Azt firtatta, miért van arra szükség, hogy az államtitkárság az egyetem döntésével ellentétben mégis kiszakítsa a kart. Hozzátette: az ELTE szenátusa a nap folyamán ülésezik.

Muszáj minden évben ellopni a gyermekektől a pénzt?

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hiába az új szünidei étkeztetési rendszer, sokan nem jutnak hozzá az ellátáshoz. Az adatok szerint ma 208 ezer gyereknek kellene kötelezően biztosítani az étkeztetést a szünidőben - mutatott rá. Hozzátette: a kormány a téli szünet előtt 68 ezer rászoruló gyerekről elfelejtkezett. Szóvá tette, hogy 2014 és 2015 végén a gyermekétkeztetésből megmaradt forrásokat a kormány a többi között stadionépítésre csoportosította át, de kapott például Hódmezővásárhely és Alcsútdoboz is önkormányzati működésre.

Ha Magyarországon gyermekéhezés van, nem érnek annyit a gyermekek, hogy ezt az összeget megkaphassák, muszáj minden évben ellopni? - kérdezte, majd viszonválaszában több, a jövedelmi szegénységgel kapcsolatos, romló adatot felsorolt.

A diákok leterheltségének növekedése egyre rosszabb eredményeket szül

Hiller István a közoktatásról szólva emlékeztetett egy évvel ezelőtti kérdésére, ami a diákok leterheltségéről szólt. Hozzátette: azóta semmi nem változott, sőt a probléma mára túllépett minden kritikus határon. Szerinte a diákok leterheltsége és motiválatlansága, eredménytelensége között összefüggés van, ahogy az a PISA-felmérés eredményéből is kiderül.

Miért lépett ki Magyarország a Nyílt Kormányzati Együttműködésből?

Szakács László arra emlékeztetett, hogy Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök utasítására kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű antikorrupciós szervezetből. Véleménye szerint ezt azért tették, mert a kormányzat nem akarja a saját vállalásait teljesíteni. Hozzátette, az is látható, hogy a korrupció napról napra nő. Ezért kellett kilépni a szervezetből vagy azért, mert már ott sem szalonképes a kormány? - kérdezte a politikus.

A kormány miért nem tesz eleget a munkavédelmi helyzet javításáért?

Gúr Nándor arra várt választ a kormánytól, hogy - mint fogalmazott - a kabinet miért tűri el a munkavédelmi balesetek számának növekedését, továbbá azt, hogy a munkaadók egy része nem tartja be a munkavédelmi előírásokat.