mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 27. 15:03

A fideszesek elzárkóztak a korrekciótól, meg kell szüntetni a rabszolgatörvényt

A fideszesek elzárkóztak a korrekciótól, meg kell szüntetni a rabszolgatörvényt
Már a Fejlesztési biztosság ülésén lesöpörték a fideszesek a szakszervezetek által kért, az MSZP által benyújtott módosítást a tisztességes bérelszámolásról. Van olyan munkavállaló, akinek a cég nem tudott munkát adni, és most 800.000 forintot követel tőle vissza.

Szomorúan indul az újév, mert most kezdi a legnagyobb csapásokat mérni a rabszolgatörvény a magyar emberekre, sorozatban – mondta el Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerda reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„2018-ban szavazta meg a Fidesz-KDNP többség a rabszolgatörvényt, és akkor, a hatálybalépése után ugyebár a cégeknek 2-3 éves munkaidőkeretet biztosítottak, amit a megrendeléseikhez tudtak igazítani” – ismertette Bangóné. Ez praktikusan azt jelentette, hogy ha nem volt megrendelésük és kevesebb munkát tudtak adni, akkor is ugyannyit fizettek a munkavállalóiknak, ha viszont volt, akkor ingyen túlóráztathatták őket.

„Ha nincs munkaidőkeret, akkor rendelkezésre állási időszak van, de akkor is fizetést kell adni a dolgozónak, és túlóra pénzt is, ha indokolt” – magyarázta el. Hozzátette, ezt változtatták meg a járványhelyzet alatt. Jóllehet a hat hónapnál hosszabb munkaidőkeret bevezetéséhez a szakszervezetek hozzájárulása is kellett volna, a koronavírus-járványra hivatkozva a kormány elvette ezt a jogot a szakszervezetektől.

„Most látjuk azt, hogy lejárt ez a kétéves keret, és most állnak elő a multik azzal, hogy amikor munka nélkül hagyták a dolgozókat, akkor veszteség érte őket, és ezt most az embereken vasalnák be. Most úgy gondolják ezek a cégek, hogy hát nem dolgoztak a munkavállalók, mert nem volt megrendelés a járvány miatt, és most ezt a kárt fizessék meg”.

Közben a kormány még azt a jogot is elvette, hogy a cégeknek egyáltalán tárgyalnia kelljen a szakszervezetekkel az eredetileg féléves munkaidőkeret több évre hosszabbításáról. „Mi ez ellen tiltakozunk, és mondjuk azt, hogy ez már tényleg felháborító, mert nem a munkavállalók tehettek arról, hogy nem volt megrendelése a cégnek, és nehogy már a munkavállalóval fizettesse ki azt a kárt a cég, amiről a munkavállaló nem tehet” – húzta alá.

A szocialista politikus kiemelte, 2018-ban is pontosan azért is tiltakozott az ellenzék a rabszolgatörvény bevezetése ellen, mert ilyen és ehhez hasonló furcsa helyzeteket eredményezhet. „Mi a munkavállalók oldalán állunk, olyan nincs, hogy a munkavállaló azért hibás, mert a cég nem tudott neki a szerződésben leírtak szerint munkát adni”.

Elmondta, az MSZP által kezdeményezett tisztességes elszámolást a fideszes képviselők már a bizottsági ülésen lesöpörték, emiatt úgy néz ki, hogy a munkavállalók még a rabszolgatörvény súlyát nyögve kell, hogy elkezdjék a 2022-es évet is.

Felhívta a figyelmet azonban az MSZP és az egységes ellenzék elkötelezettségére abban, hogy fél év múlva az új, nemzeti egységkormány felállásakor, elkezdjék a rabszolgatörvényt felszámolását.

Kapcsolódó párttagok