mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 02. 20:09

A fideszesek is megszavazták az orosz kémbankkal és a Roszatommal szembeni fellépést

A fideszesek is megszavazták az orosz kémbankkal és a Roszatommal szembeni fellépést
A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői is megszavazták az orosz "kémbankkal", az orosz letelepedési kötvényesekkel szembeni fellépést, továbbá támogatták a paksi beruházásban is közreműködő Roszatommal történő együttműködés felbontását is - közölte az MSZP-Párbeszéd EP-képviselője kedden.

Ujhelyi István az EP brüsszeli ülése alatt tartott online sajtótájékoztatón úgy értékelt: "teljes a káosz a Fidesz háza táján. 12 év után összeomlott Orbán minden külpolitikai és hazai politikai törekvése. Kiderült, hogy teljes csőd, sőt veszélyes a magyar nemzet biztonságára a Putyinhoz való dörgölőzés".

Elmondta: az EP az ukrajnai háborúról fogad el állásfoglalást, és a fideszes képviselők megszavazták, hogy az EU utasítsa ki azt "a kémbankot, amit Orbán hozott be Magyarországra".

Hozzátette: a fideszes képviselők megszavazták azt is, hogy "az Orbán-Rogán kettős által kitalált nagy biznisz, a letelepedési kötvények" révén az EU-ba érkezett - például Putyin környezetébe tartozó - embereket utasítsák ki.

A fideszes képviselők azt is megszavazták fel kell bontani minden együttműködést azzal a Roszatommal, amely a paksi beruházásban partnere Orbánéknak és oligarcháinak - közölte.

Ujhelyi István azt firtatta, Orbán Viktor miniszterelnök vajon megteszi-e azt, amit az EP kér és a fideszes képviselők is támogattak. Vagy pedig tovább megy abban az őrületben, amely Magyarországot kiszolgáltatta Putyinnak, az agresszornak és eltávolította az EU-tól - kérdezte.

Szerinte április 3-án "Orbánisztán" és az egységes, biztonságos Európai Unió között kell választani az országgyűlési választáson.    

A szocialista Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a Régiók Európai Bizottságának tagja arról beszélt, ahogy a koronavírus-járványban, úgy az orosz-ukrán háború idején is az önkormányzatok elsőként segítettek a bajba jutottaknak, sokszor a kormány helyett. Az önkormányzatok országszerte segítenek az adománygyűjtésben, a menekülteknek szállás szervezésében - tette hozzá.

Elmondta, kedd este az ellenzék tüntetést szervez az orosz "kémbank" budapesti székhelye előtt, ahol nemcsak a béke mellett demonstrálókat várják, hanem adományokat is gyűjtenek.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője fontosnak nevezve, hogy az EP kiállt Ukrajna mellett azt mondta, az ellenzék olyan kormányt szeretne április 3-a után, amely az uniós fejlesztési forrásokat valóban el tudja hozni Magyarországra.