mszp.hu | Belföld
2023. május 31. 14:18

A fideszesek leszavazták az MSZP-s javaslatot az akkumulátorgyárakról, folytatjuk a Törvényalkotási Bizottságnál

A fideszesek leszavazták az MSZP-s javaslatot az akkumulátorgyárakról, folytatjuk a Törvényalkotási Bizottságnál
Az MSZP parlamenti frakciója határozati javaslatot nyújtott be az akkumulátorgyárak biztonságos létesítésének feltételeiről. A kormány ma tanúbizonyságot tett arról, a külföldi érdekeket a magyarok biztonsága és egészsége elé helyezi, hiszen az MSZP javaslatát a Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén leszavazták.

A bizottsági ülés után Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Pollreisz Balázs győri önkormányzati képviselő közös sajtótájékoztatót tartott, amelyben ismertették, hogy az egyre szaporodó akkumulátorgyárak veszélyesek a környezetre, a lakosok egészségére és a nemzetgazdasági szempontból is elhibázottak.

Felháborítónak tartjuk, hogy a kormányt nem érdekli a helyiek érdeke!

Az MSZP határozati javaslata biztosította volna, hogy 12 kilométeres távolságon belül csak három feltétel együttes teljesülése esetén lehetne akkumulátorgyárat építeni vagy bővíteni: 

  • ha a helyben lakók érvényes helyi népszavazáson támogatják a bővítést, létesítést,
  • ha a munkaügyi és környezetvédelmi előírások maradéktalan be vannak tartva a beruházó és üzemeltető részéről,
  • ha 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági földterület nem érintett a beruházásban.

A kormánypártiak azáltal, hogy leszavazták javaslatunkat egyértelműen állást foglaltak, nem érdekli őket a helyiek létbiztonsága.  Az MSZP azonban nem adja fel a harcot. A Törvényalkotási Bizottság elé terjesztjük a javaslatot, hogy tárgysorozatba vegyék és napirendre tűzzék azt és a Parlamentben lehessen róla vitázni.

Az MSZP mostani javaslatának előzménye, hogy a kormány Győrszentivánban jó minőségű termőföldeken ipari park bővítést tervez, amelyet egyből „különösen veszélyes ipar telepítésére alkalmas kategóriába” sorolna. A kormányzatnak az a szándéka, hogy akkumulátorgyárat építsen ezen a területen.

Ez több ezer környéken élő felháborodását és tiltakozását váltotta ki. Látva az elszánt megmozdulását Pollreisz Balázs győri önkormányzati képviselő felkarolta az ügyet és népszavazást kezdeményezett a Győrszentivánban tervezett akkumulátorgyár építése ellen. Jelenleg az Alkotmánybíróság döntésén múlik, hogy mikor lehet megkezdeni a népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírások összegyűjtését.

„A Magyar Szocialista Párt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a helyi civilek és Balázs kezdeményezése sikeres legyen” – mondta Dr. Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője.

Dr. Tóth Bertalan elmondta, hogy szerették volna elérni, hogy Pollreisz Balázs felszólalhasson a bizottsági ülésen és elmondhassa a véleményét, azonban a fideszes többség ezt nem tette lehetővé.

„A győriek és a győrszentivániak nem akarnak akkumulátorgyárat a környékre” – nyilatkozta Pollreisz Balázs.

A győri MSZP-s politikus elmondta, hogy össze fogják szedni a szükséges aláírásokat és a győriek el fogják tudni mondani a véleményüket a tervezett akkumulátorgyár építésével kapcsolatosan.